Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
6. júla 2024 o 18:04
Čas čítania 0:50

Počas dovolenky ťa môžu ľahko vykradnúť. Odborníci upozorňujú, na čo si pri cestovaní dávať pozor

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Spoločnosť Eset dovolenkárov varuje a odporúča im dbať na bezpečnosť.

  • Dovolenkári by mali počas oddychu myslieť aj na digitálnu bezpečnosť. Zverejňovanie informácií o aktuálnej polohe na sociálnych sieťach totiž môže ohroziť bezpečnosť ich domova, informuje Eset. 
  • Zdieľanie fotografií z dovolenky v reálnom čase môže prilákať nežiaducich návštevníkov k tvojmu domu v čase, keď nie si doma. Eset odporúča počkať s tým až do návratu domov. 
  • Spoločnosť zároveň upozorňuje, že v prípade straty alebo krádeže zariadenia je potrebné mať pripravený plán. Dovolenkári by si mali zapísať sériové čísla svojich zariadení a čísla zákazníckej podpory, aby si mohli v prípade potreby blokovať SIM kartu alebo zariadenie.

Prečo je to dôležité: Turisti by nemali brať digitálnu bezpečnosť na ľahkú váhu ani počas letných dovoleniek. Informovanie o digitálnej bezpečnosti na dovolenke je dôležité najmä pre ochranu osobných a finančných údajov, zabezpečenie zariadení, ochranu súkromia a prevenciu kybernetických útokov. 

Citát: „Vaše zariadenia a dáta v nich pravidelne zálohujte. V prípade straty, krádeže alebo poškodenia zariadenia budete mať svoje údaje v bezpečí a budete ich môcť obnoviť,“ dodáva spoločnosť. 

Širší kontext: Dovolenkári by podľa spoločnosti mali byť opatrní aj pri používaní verejných wifi sietí v kaviarňach, hoteloch alebo na pláži. Kybernetickí útočníci často ľahko napádajú nezabezpečené siete. Pri používaní verejného wifi je preto podľa nej potrebné zvážiť použitie virtuálnej privátnej siete (VPN), ktorá šifruje internetové pripojenie a chráni dáta.

Domov
Zdieľať
Diskusia