Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
dnes 21. septembra 2024 o 17:40
Čas čítania 0:48

Babiš vyhral v Českej republike krajské voľby. Volilo ho približne 800-tisíc ľudí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V krajských voľbách vedie po sčítaní vyše 96 % hlasov hnutie ANO.

  • Hnutie ANO, ktoré je v českej Poslaneckej snemovni v opozícii, vedie po sčítaní vyše 96 % hlasov v krajských voľbách v Českej republike. 
  • Krajské voľby boloi v piatok a v sobotu v 13 českých krajoch s výnimkou Prahy. Hnutie ANO pritom podľa čiastočných výsledkov získalo takmer 800-tisíc hlasov.
  • Druhá je Občianska demokratická strana (ODS), ktorej predsedom je český premiér Petr Fiala. ODS pritom získala zatiaľ vyše 126-tisíc hlasov.

Širší kontext: ANO vedie v desiatich českých krajoch. Situácia je iná len v Juhočeskom kraji, kde je na prvom mieste ODS, v Juhomoravskom kraji, kde vedie koalícia SPOLU a v Libereckom kraji, kde vedie s tesným náskokom regionálna strana Starostové pro Liberecký kraj.

Volebná účasť zatiaľ dosahuje 32,8 % a je tak nižšia ako v prechádzajúcich voľbách pred štyrmi rokmi, keď k urnám prišlo asi 38 % voličov. V senátnych voľbách je sčítaných už vyše 92 % hlasov, pričom viacerí kandidáti majú šancu postúpiť už z prvého kola volieb.

Voľby do krajských zastupiteľstiev a tretiny Senátu boli v Česku v piatok a v sobotu. V krajských voľbách sa hlasovalo všade okrem Prahy a o priazeň voličov sa v nich uchádzalo približne 8 000 kandidátov. Senátne voľby boli v 27 z celkových 81 obvodov naprieč republikou a kandidovalo v nich 169 ľudí.

babiš
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia