Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová TASR
23. októbra 2024 o 17:29
Čas čítania 1:01

Letecký gigant Boeing zápasí s rekordnou stratou. Hrozia mu negatívne scenáre, vedenie chce zaviesť radikálne zmeny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Plán na obrat, ktorý zahŕňa presadzovanie zmien v oblasti bezpečnosti či zlepšenie výrobných procesov.

  • Americký výrobca lietadiel Boeing oznámil, že jeho strata v 3. štvrťroku 2024 sa prehĺbila na 6,17 miliardy amerických dolárov. Spoločnosť zápasí s problémami vo výrobe, štrajkom zamestnancov a rastúcim dlhom. Hotovosť sa „páli“ rýchlejšie, pričom voľný cash flow bol v uplynulom štvrťroku záporný na úrovni 1,96 miliardy dolárov.

  • Tržby Boeingu klesli na 17,84 miliardy amerických dolárov, čo je mierny pokles oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Napriek tomu dodávky komerčných lietadiel vzrástli o 10 %, čo predstavuje 116 dodaných kusov, pričom nevybavených je až 5 400 objednávok v hodnote 428 miliárd amerických dolárov.

  • Generálna riaditeľka Kelly Ortbergová predstavila plán na obrat, ktorý zahŕňa presadzovanie zmien v oblasti kultúry bezpečnosti a zlepšenie výrobných procesov. Cieľom je stabilizovať podnikanie a obnoviť pozíciu lídra na trhu letectva.

Prečo je to dôležité: Prehlbujúca sa strata a zhoršujúce sa finančné výsledky môžu existenčne ohroziť budúcnosť Boeingu, ktorý je jedným z najväčších výrobcov lietadiel na svete. 

Citát: „Bude chvíľu trvať, kým sa Boeing vráti k bývalému dedičstvu, ale so správnym zameraním a kultúrou môžeme byť opäť ikonickou spoločnosťou a lídrom v oblasti letectva,“ uviedla Ortbergová. „V budúcnosti sa zameriame na zásadnú zmenu kultúry, stabilizáciu podnikania a zlepšenie realizácie programu a zároveň položíme základy pre budúcnosť Boeingu,“ dodala.

Širší kontext: Boeing čelí viacerým výzvam, vrátane problémov vo výrobe a štrajkov zamestnancov. Firma taktiež čelí tlaku zo strany regulačných orgánov, ktoré požadujú dôkazy o zlepšeniach v oblasti bezpečnosti, najmä v súvislosti s modelom lietadla 737 Max.

Rozhodujúcim bude aj vývoj štrajku zamestnancov, ktorí by mohli prijať ponuku Boeingu na zvýšenie miezd a ďalšie výhody, čo by pomohlo stabilizovať situáciu.

Anketa:
Ako často využívaš leteckú dopravu? 
Často.
Párkrát do roka.
Raz za niekoľko rokov.
Nelietam lietadlami .
Často.
16 %
Párkrát do roka.
71 %
Raz za niekoľko rokov.
6 %
Nelietam lietadlami .
6 %
Späť
Zdieľať
Diskusia