Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
2. mája 2023 o 11:41
Čas čítania 1:47

AKTUÁLNE: V ukrajinskom obilí potvrdila prítomnosť zakázaného pesticídu aj tretia vzorka

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tento pesticíd v Európskej únii nie je povolený.

Aj tretia, tzv. arbitrážna vzorka odobratá z ukrajinského obilia v Mlyne v Kolárove bola pozitívna na zakázaný pesticíd. Oznámil to na utorkovom mimoriadnom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Výsledky analýzy sa týkali 1 500 ton ukrajinskej pšenice, ktorú v kolárovskom mlyne zachytili veterinári v polovici apríla. Podľa nej sa v kontrolovanej vzorke potvrdil výskyt pesticídu, ktorý v EÚ nie je povolený.


„My dnes už máme aj výsledky rozhodcovskej vzorky, ktoré prišli v pondelok (1. 5.) z referenčného laboratória z Kodane. Tie potvrdili koncentráciu (pesticídu) 0,024 mg/kg. Našla sa tam presne tá istá látka, ktorú sme našli my. Potvrdil sa teda náš výsledok,“ spresnil minister. Vlčan však ubezpečil, že ku kontaminácii múky ani iných potravín na Slovensku neprišlo.

obilie
Zdroj: Pixabay

Zákaz manipulácie s predmetným obilím

Minister pripomenul, že vo vzorke 1 500 ton ukrajinského obilia sa podľa akreditovaného laboratória Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR našiel pesticíd s koncentráciou 0,026 mg/kg. Podľa iného, súkromného akreditovaného laboratória, v ktorom si dal vzorku skontrolovať mlyn, sa zistila koncentrácia pesticídu na úrovni 0,019 mg/kg.


„Je zákaz manipulácie s predmetným obilím. Na základe tohto výsledku (analýzy) budeme čakať od majiteľa, aké neškodné zničenie obilia navrhuje. Môže to byť spálením, použitím v bioplynovej stanici alebo použitím na ďalšie technické spracovanie. Je dôležité, aby nebol ohrozený potravinový a krmovinový reťazec,“ doplnil ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.


Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka informovalo 13. apríla, že na základe nevyhovujúcich výsledkov analýzy 1 500 ton pšenice z Ukrajiny, ktorú ŠVPS SR zachytila v mlyne v Kolárove, zaviedol agrorezort usmernenie na zákaz spracovania a uvedenia do krmovinového a potravinového reťazca. Vyplýva z neho prísny zákaz spracovania a uvedenia na trh už naskladneného ukrajinského obilia a múky z neho.


V kontrolovanej vzorke sa potvrdil výskyt pesticídu, ktorý nie je povolený v EÚ a má negatívny vplyv na zdravie ľudí. Vláda SR 17. apríla zakázala dovoz obilia a niektorých agrokomodít z Ukrajiny.

Pellegrini žiada, aby Vlčan odstúpil

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan by mal vo funkcii skončiť. Trvá na tom predseda mimoparlamentného Hlasu-SD, nezaradený poslanec Peter Pellegrini. V súvislosti s kauzou kontaminovanej pšenice skonštatoval, že Vlčan nezvláda svoju funkciu.


Pellegrini upozornil na opakované zistenie zakázaného pesticídu v ukrajinskej pšenici. „Toto je veľká kauza, keď slovenské orgány nezachytili včas dovoz kontaminovanej pšenice a obilia. V plnej nahote sa ukázala neschopnosť vlády kontrolovať kvalitu potravín na vstupe do SR,“ vyhlásil. Minister sa podľa Pellegriniho situáciu s ukrajinskou pšenicou snažil zľahčovať a ututlať.


Šéf Hlasu hovorí tiež o neschopnosti Vlčana a celej koalície zvládať vysoké ceny potravín. V tejto súvislosti namieta aj to, že v parlamente návrhy Hlasu so zámerom zníženia cien „skončili niekde úplne vzadu a je pravdepodobné, že k ich prerokovaniu ani nedôjde“.

Domov
Zdieľať
Diskusia