Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. júna 2023, 11:47
Čas čítania 0:42

AKTUÁLNE: Ukrajina je pripravená na protiofenzívu, Zelenskyj vidí svetlo na konci tunela

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kyjev dúfa, že protiofenzíva na znovuzískanie územia zmení dynamiku vojny.

Ukrajina je pripravená spustiť dlhoočakávanú protiofenzívu s cieľom oslobodiť Ruskom okupované územie. Prezident Volodymyr Zelenskyj to uviedol v rozhovore pre americký denník Wall Street Journal zverejnenom v sobotu. 


„Pevne veríme, že uspejeme,“ povedal Zelenskyj. „Neviem, ako dlho to bude trvať. Úprimne povedané, môže to ísť rôznymi spôsobmi, (aj) úplne inak. Ale ideme na to a sme pripravení,“ dodal.


Kyjev dúfa, že protiofenzíva na znovuzískanie územia zmení dynamiku vojny. Zelenskyj minulý mesiac povedal, že pred jej spustením Ukrajina musí počkať na dodávku západných obrnených vozidiel. Vedenie v Kyjeve tiež dlhodobo vyvíja diplomatický tlak na udržanie západnej podpory a zvýšenie vojenskej pomoci a zbraní. Pre Ukrajinu je kľúčové, aby uspela vo svojich plánoch.


Rusko okupuje rozsiahle územia na východe, juhu a juhovýchode Ukrajiny. Dlhšie obdobie suchého počasia vyvolalo očakávania z bezprostredného začatia protiofenzívy. V posledných niekoľkých týždňoch Ukrajina zintenzívnila aj útoky na ruské muničné sklady a logistické trasy.


Ukrajinská armáda v sobotu v dennej správe z bojiska uviedla, že súčasným ohniskom bojov je Mariinka v Doneckej oblasti. Ukrajinské sily tam odrazili 14 útokov ruských vojakov, uvádza sa v správe.

Domov
Zdieľať
Diskusia