Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Jana Chovancová
19. augusta 2023, 9:03
Čas čítania 1:26

Mali hrať proti Slovanu, vyradil ich koronavírus. Na Slovensku sa šíri nový variant Eris

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Koronavírus zo sveta nezmizol a napriek predošlým opatreniam aj vakcinácii sa opäť šíri svetom. Tentoraz v podobe nového variantu EG.5.

Silná bolesť hrdla aj vysoké teploty. Tieto symptómy síce môžu značiť obyčajnú chrípku, no rovnako aj koronavírus. A keďže ten sa zo sveta len tak nevyparil, potvrdenie o nákaze sa opäť stalo realitou aj na Slovensku. Píšu o tom TV noviny

Mutácií koronavírusu sme tu už mali niekoľko. V súčasnosti sa svetom šíri variant laicky nazvaný Eris. Napriek tomu, že ho ešte vedci detailne nepreskúmali, veria, že očkovanie je rovnako účinné. A hoci na Slovensku tento variant potvrdený ešte nebol, všetko sa zmenilo po tom, čo sa otestovali hráči z MFK Zemplín Michalovce. 

V sobotu mali nastúpiť na ligový zápas proti Slovanu, no pre chorobu a pozitívne testy na ochorenie covid-19 sa tak nestalo. Nakazený je takmer celý tím. Podľa trénera Mareka Petruša sa všetko začalo tento týždeň v pondelok, keď sa štyria hráči sťažovali na silnú bolesť hrdla a vysoké horúčky.

Každým ďalším dňom až do štvrtka tohto týždňa pribúdali traja hráči s rovnakými symptómami. V piatok pribudli dvaja a koronavírus sa objavil aj u fyzioterapeutky a kondičného trénera. 

28. apríla 2024, 14:30 Čas čítania 4:02 Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe

Okrem futbalového klubu sa nový koronavírus rozšíril aj v domove dôchodcov v obci Kšinná. Podľa slov riaditeľky bolo nakazených niekoľko klientov, avšak chorobu prekonali a sú v poriadku.

WHO varuje 

Svetová zdravotnícka organizácia pred novým variantom varuje, znepokojuje totiž niekoľko odborníkov. Iba za posledný mesiac zaznamenali viac ako milión nových prípadov a viac ako 3-tisíc úmrtí. 

Hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Daša Račková uviedla, že najväčší výskyt nového koronavírusu mala začiatkom augusta Čína, odkiaľ aj pochádza takmer tretina všetkých zachytených prípadov.

„V Európe bola v tom čase zachytená len menšia časť, a to v Spojenom kráľovstve (2 percentá zo zachytených prípadov), vo Francúzsku (1,6 percenta), v Portugalsku (1,6 percenta) a v Španielsku (1,5 percenta zo zachytených prípadov),“ priblížila pre TV noviny Račková.

Na nerozoznanie od chrípky 

Príznaky nového variantu sú nerozoznateľné od chrípky a dajú sa overiť jedine testovaním. Môžu byť mierne až závažné, pričom najčastejšie symptómy zahŕňajú kašeľ, horúčku alebo zimnicu, dýchavičnosť, únavu, bolesti svalov alebo tela, stratu chuti alebo čuchu a bolesti hlavy. Okrem spomenutých sa môže pridružiť aj nádcha, suchý kašeľ či kýchanie.

WHO vyjadrilo nesúhlas s postojom mnohých krajín, ktoré prestali sledovať šírenie koronavírusu a požaduje prísnejšie monitorovanie.

Domov
Zdieľať
Diskusia