Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. augusta 2023, 13:15
Čas čítania 0:32

Rodičia dostanú v novom školskom roku unikátnu výhodu. Ospravedlniť deti budú môcť oveľa jednoduchšie, toto sú pravidlá

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Cieľom zmeny je pomôcť rodičom, pediatrom, ale aj učiteľom s administratívnou záťažou.

Od septembra začnú platiť nové pravidlá ospravedlňovania. Rodičia budú môcť ospravedlniť neprítomnosť detí v materských školách na sedem dní a žiakov základných škôl na päť po sebe nasledujúcich vyučovacích dní. Cieľom je zmierniť administratívnu záťaž pre rodičov, školy a pediatrov. 


„Ministerstvo sa snaží vyjsť v ústrety preťaženým pediatrom, ale zároveň robí krok dôvery voči rodičom. Predpokladám, že v čase si všetky strany vyhodnotia dobré fungovanie tejto zmeny,“ priblížil Daniel Bútora, minister školstva. Ak dieťa alebo žiak bude chýbať dlhšie, ako je povolené ospravedlniť rodičom, bude potrebné predložiť aj potvrdenie od lekára.


Snahou je nájsť rovnováhu medzi nutnosťou častej návštevy lekára pre menšie zdravotné problémy a dôležitosťou pravidelného školského dochádzania detí. Ako dodal minister, rodičia by mali dôverovať, že čas, ktorý trávia ich deti v škole, je zmysluplný. Školy zase budú dôverovať, že sa rodičia nebudú snažiť obchádzať povinnosti.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Taylor Wilcox/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia