Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. augusta 2023, 20:25
Čas čítania 0:51

Slováci majú na účtoch v banke dokopy 43 miliárd eur. Až 70 % ľudí sa považuje za finančne gramotných, no máme veľký problém

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tretina opýtaných Slovákov považuje za najbezpečnejšie miesto pre svoje úspory účet v banke.

Účty v banke a nehnuteľnosti považuje väčšina Slovákov za najlepšie miesto na investovanie svojich úspor. Zároveň takmer tri štvrtiny (71 %) považujú svoje znalosti o financiách za dostačujúce.

Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Ako investujú Slováci 2023 investičnej platformy Invest in Slovakia v spolupráci s agentúrou Ipsos. Prieskum realizovala agentúra na vzorke 840 respondentov v júni tohto roka.


Účet v banke považuje za najbezpečnejšie miesto pre svoje úspory najviac, až tretina opýtaných. Nasledujú nehnuteľnosti, ktorým dôveruje 27 % respondentov. Pätina opýtaných svoje úspory aktuálne neinvestuje vôbec v dôsledku vysokej inflácie a 13 % dáva úspory do akcií.

Majetok znehodnocuje inflácia

„Hoci finančná gramotnosť Slovákov dlhodobo stúpa a poznajú základné finančné produkty aj fungovanie trhu, veľká časť má medzery v tzv. investičnej gramotnosti. Odzrkadľuje sa to najmä v krízových obdobiach, ako je aktuálna inflácia, keď sú konzervatívnejší než v bežných obdobiach a nevyužívajú naplno potenciál transformácie trhu,“ zhodnotil prevádzkový riaditeľ Invest in Slovakia Tomáš Barčík. Postupne však podľa neho objavujú aj ďalšie formy investovania, ako sú napríklad ETF či investičný crowdfunding.


Reálny majetok Slovákov podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) prevažuje nad ich finančným majetkom. Domácnosti si držia najmä reálne aktíva, ktoré tvoria 89 % celkových aktív. Podľa centrálnej banky majú ľudia v bankách približne 43 miliárd eur, z toho je až 60 % uložených na účtoch, kde ich znehodnocuje inflácia.

euro, peniaze
Zdroj: Flickr
Domov
Zdieľať
Diskusia