Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka TASR
10. septembra 2023, 19:18
Čas čítania 1:02

VEĽKÝ PRIESKUM: Až 14 % Slovákov je na hranici alkoholizmu. Podľa odborníka za to môže rýchle tempo života

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Denne alkohol podľa prieskumu pijú 2 % opýtaných Slovákov.

Na hranici problémového pitia je 14 % dospelých Slovákov. Alkohol konzumujú denne alebo niekoľkokrát do týždňa. Vyplýva to z prieskumu lekárenskej skupiny Pilulka a výskumnej agentúry Behavio. Realizovali ho na Slovensku, v Česku, Maďarsku a Rakúsku na vzorke tisíc respondentov z každej krajiny.


Denne alkohol podľa prieskumu pijú 2 % opýtaných Slovákov. 12 % po alkohole siahne niekoľkokrát do týždňa, 26 % niekoľkokrát do mesiaca a 37 % občas. 23 % Slovákov alkohol nekonzumuje.


Problémy niektorých ľudí s pitím odôvodnil adiktológ Rastislav Žemlička aj tým, že alkohol ponúka okamžité uspokojenie.

„Žijeme rýchly a uponáhľaný život, hľadáme skratky a hlavne rýchle riešenia a okamžitý relax. Či už je to materiálne zabezpečenie, alebo uspokojenie potrieb toho druhého. A to vytvára napätie a tlak. Problémom je, že alkohol tým, že ponúka okamžité uspokojenie až euforizujúci pocit a pokoj, napätie vie rýchlo eliminovať,“ skonštatoval.

10. januára 2021, 14:30 Čas čítania 4:45 Vydržíš mesiac bez alkoholu? Nielenže budeš viac fit a usporíš peniaze, môžeš aj predísť problému so závislosťou Vydržíš mesiac bez alkoholu? Nielenže budeš viac fit a usporíš peniaze, môžeš aj predísť problému so závislosťou

Ak si chceš overiť, či máš náhodou problém s alkoholom aj ty, stačí, ak ho na mesiac vynecháš. Odborník na závislosti Ľubomír Okruhlica tvrdí, že by sa závislosť od alkoholu počas mesiaca určite prejavila abstinenčnými príznakmi. 

„Či už ťažkými s typickým ranným potením, poruchami spánku, ale typicky a vždy, aj keď nie sú výraznejšie príznaky, je to neodolateľná chuť vypiť si, čo často vedie k zvýšenému napätiu a problémom sústrediť sa vtedy na iné aktivity. A keď tomu osoba podľahne a vypije si, tak je to známka problému,“ povedal Okruhlica pre Refresher v minulosti.

Mesiac bez alkoholu si vyskúšal aj náš redaktor. Pozitívne zmeny cítil na svojom fyzickom, psychickom a dokonca aj sexuálnom zdraví. Aké iné zmeny na sebe spozoroval počas abstinovania, sa dočítaš v tomto článku

7. februára 2021, 14:30 Čas čítania 4:45 Vyskúšal som si mesiac bez alkoholu: Spravilo to so mnou viac, ako som čakal Vyskúšal som si mesiac bez alkoholu: Spravilo to so mnou viac, ako som čakal
Domov
Zdieľať
Diskusia