Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
16. novembra 2023 o 9:52
Čas čítania 1:36

Môžu dostať až 23-tisíc eur. Majitelia poškodených domov po zemetrasení a krupobití sa ľahko dostanú k finančnej pomoci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo životného prostredia oznámilo podmienky pomoci na obnovu domov po krupobití a zemetrasení.

Majitelia viac než tisícky rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji budú môcť požiadať o finančný príspevok od 1. decembra, a to až do výšky 22 800 eur s DPH.

Novinkou je vyplatenie zálohy 7-tisíc eur, pričom intenzita pomoci môže dosiahnuť až 95 percent z celkových oprávnených nákladov projektu. Podmienky výzvy sú zverejnené na www.obnovdom.sk.

„Táto pomoc štátu na obnovu rodinných domov je nasmerovaná k domácnostiam, ktoré sa dostali do ťažkej životnej situácie po júlovom krupobití a po októbrovom zemetrasení. Štát má slúžiť ľuďom, robíme všetko pre to, aby finančná schéma bola spustená čím skôr a pomoc včas doručená občanom,“ uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Program Obnov dom a jeho výzvy spravuje Slovenská agentúra životného prostredia, financovaný je z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR. „Pomoc z plánu obnovy je určená minimálne pre tisíc postihnutých domácností a s príspevkom až do výšky 22 800 eur. V rámci tejto výzvy je potrebné dodržať súlad s plánom obnovy a odolnosti a dbať na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov,“ skonštatoval podpredseda vlády pre plán obnovy a odolnosti Peter Kmec.

Podmienky na získanie príspevku sú jednoduché

Envirorezort informoval, že podmienky získania finančného príspevku sú zjednodušené. Minimálna požadovaná úspora primárnej energie, ktorá musí byť obnovou rodinného domu dosiahnutá, bude na úrovni 25 %. V predchádzajúcich výzvach musela byť vyššia ako 30 %. Oprávnenými výdavkami budú do určitej miery aj náklady na opravu poškodených stien po zemetrasení.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Pri domoch poškodených krupobitím a zemetrasením bude umožnená výmena strešnej krytiny aj v prípade, že strecha bola poškodená, ale nejde o teplovýmennú plochu s azbestovou krytinou. Na získanie príspevku bude nutné potvrdenie obce o poškodení domu. SAŽP bude potvrdenie získavať priamo od obcí.

Ďalšou úpravou je, že k žiadosti nebude potrebný energetický certifikát budovy alebo projektové energetické hodnotenie domu. Tieto dokumenty spolu s ECB po obnove bude stačiť predložiť po ukončení obnovy spolu s koncovou žiadosťou o platbu, teda do 12 mesiacov po nadobudnutí účinnosti zmluvy. SAŽP však odporúča zaobstarať si tieto dokumenty čo najskôr, a to z dôvodu nastavenia opatrení tak, aby bola dosiahnutá minimálna úspora primárnej energie.

Žiadosti bude prijímať SAŽP elektronicky aj písomne. „Majitelia rodinných domov, ktorí majú sťažený prístup k internetu, sa budú môcť obrátiť nielen na regionálne kancelárie, ale tiež na vyškolených pracovníkov obecných a mestských úradov, ktorí im pomôžu,“ doplnil generálny riaditeľ SAŽP Matej Kerestúr. Žiadosti bude možné podávať od 1. decembra do 31. júla 2024.

Domov
Zdieľať
Diskusia