Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
2. decembra 2023, 7:40
Čas čítania 1:06

Bratislavský Volkswagen začal s výrobou nových modelov Passat a Škoda Superb. Predchádzala tomu investícia 500 miliónov eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výroba modelu VW Passat sa vracia do Bratislavy po viac ako 30 rokoch.

Bratislavský závod Volkswagen (VW) Slovakia začal so sériovou výrobou nových modelov VW Passat a Škoda Superb, ktoré sú súčasťou koncernového projektu. Predchádzala tomu investícia do integrácie vozidiel do výroby za takmer 500 miliónov eur. 


„Cieľom je nasmerovať naše výrobné závody pre nasledujúce roky k hospodárnemu vyťaženiu kapacít a perspektívnej budúcnosti. Prechod na elektromobilitu v súčasnosti využívame, aby sme znížili komplexitu vo výrobe a ešte viac zefektívnili naše výrobné závody. Vozidlá, ktoré sú založené na rovnakej architektúre, zásadne zlučujeme v našich závodoch naprieč značkami,“ priblížil člen predstavenstva značky Volkswagen pre produkciu a logistiku Christian Vollmer.

Rozsiahle inovácie

Podnik uviedol, že v súvislosti s integráciou koncernového projektu do výroby prišlo k významným zmenám a úpravám naprieč celým výrobným tokom, ako napríklad k rozšíreniu lisovne. Do portfólia zároveň pribudlo ďalších 22 dielov, ktoré po vylisovaní smerujú do novovybudovanej karosárne.


Boli v nej nasadené nové generácie robotov a nové riadiace systémy, inováciami tu podľa podniku prešla aj logistika. Do lakovne priniesol projekt nové technológie, ktoré umožňujú ekologickejšiu a udržateľnejšiu výrobu. Zásahmi prešla aj montážna linka, kde sa inštalovala a upravovala manipulačná technika a automatizačné zariadenia.


„Dosiahli sme dôležitý míľnik, ktorý pre náš závod znamená dôležitý krok k využitiu voľných kapacít a zabezpečeniu zamestnanosti,“ uviedol predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo VW Slovakia Wolfram Kirchert. Člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto za oblasť výroby a logistiky dodal, že pre koncern VW dosiahli synergické efekty vo výške 600 miliónov eur.


Výroba modelu VW Passat sa vracia do Bratislavy po viac ako 30 rokoch. Bol to vôbec prvý model, ktorý sa vyrábal v hlavnom meste po tom, čo Volkswagen rozbehol v roku 1991 na Slovensku výrobu vozidiel. So značkou Škoda spolupracuje podnik od roku 2008.

volkswagen VW Passat
Zdroj: Flick.com/harry_nl
Domov
Zdieľať
Diskusia