Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. decembra 2023, 12:54
Čas čítania 1:09

PRIESKUM: Tieto skupiny Slovákov nedajú na vianočné darčeky ani 200 eur. Iní plánujú bohatého ježiška

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zber dát pre investičnú platformu Portu robila agentúra Ipsos medzi 14. a 20. novembrom a zúčastnilo sa na ňom 525 respondentov.

Slováci plánujú tohtoročné Vianoce skromnejšie než ľudia v Česku, možnosti šetrenia však obmedzuje vysoká inflácia. Najviac Slovákov chce na darčeky použiť menej ako 200 eur, a to napriek tomu, že odmeny na konci roka dostáva na Slovensku viac ľudí než v Česku. Vyplýva to z prieskumu pre online investičnú platformu Portu. Zber dát robila agentúra Ipsos medzi 14. a 20. novembrom. Na Slovensku sa na ňom zúčastnilo 525 respondentov, v Česku 840.


Tohtoročné Vianoce by sa podľa prieskumu mali na peňaženkách Slovákov podpísať viac než tie minuloročné. Stále však platí, že väčšina ľudí plánuje uskromňovať sa pri nákupe darčekov. S rozpočtom do 200 eur počíta totiž 43,8 % Slovákov, minulý rok ich bolo 55,6 %. Ekvivalent tejto sumy chce minúť maximálne 38,5 % Čechov.

Vyššie výdavky na Vianoce očakáva 17,1 % Slovákov, v prípade Čechov je to iba 8,9 %, čo je podobný výsledok ako vlani. Menej peňazí chce utratiť necelá tretina respondentov na Slovensku, v minuloročnom prieskume bolo takýchto ľudí výrazne viac – až 43,6 %.

Kto sa plánuje uskromniť a kto, naopak, plánuje bohatého ježiška?


Bohatšie Vianoce plánujú tento rok predovšetkým ľudia z Bratislavského kraja, kde sa iba 23,2 % ľudí chce zmestiť do sumy 200 eur. Na porovnanie, v Prešovskom kraji je ich vyše 60 %. Skromnejšie sviatky očakávajú aj mladí ľudia do 26 rokov, z ktorých takmer 65 % počíta s rozpočtom do 200 eur. Najviac ochotní míňať sú respondenti vo veku od 45 do 53 rokov.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Predpokladáme, že pod tento vývoj sa výrazne podpísala vysoká inflácia, ktorej sme na Slovensku čelili. V dôsledku prudko rastúcich cien bude musieť mnoho ľudí siahnuť hlbšie do vrecka. Tí, ktorí chcú na Vianoce míňať rovnako ako vlani, musia počítať s tým, že za rovnakú sumu kúpia menej vecí alebo budú v horšej kvalite,“ dodal Marek Malina, analytik Portu.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia