Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
19. januára 2024, 13:50
Čas čítania 1:13

V Bratislave pri Vajanského nábreží pribudli nové semafory. Majú pomôcť zlepšiť dopravnú situáciu po výstavbe cyklotrasy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mesto spúšťa nové semafory od Štúrovej ulice na Vajanského nábrežie.

Mesto Bratislava spúšťa v piatok nové semafory od Štúrovej ulice na Vajanského nábrežie. Zlepšiť majú plynulosť premávky cez križovatku Šafárikovo námestie. Informuje o tom na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo. Práve dopravná situácia v okolí Šafárikovho námestia smerom k Mostu SNP je jedným z najväčších problémov po tom, ako na nábreží pribudla cyklotrasa.

„Počas nasledujúceho týždňa budeme situáciu, najmä v popoludňajšej dopravnej špičke, dôsledne sledovať,“ konštatuje Vallo.

Signálne plány na všetkých semaforoch na križovatke budú zároveň prispôsobované tak, aby čo najviac zlepšili prejazd vozidiel od Dostojevského radu v smere na Most SNP. Vylúčená nie je (v prípade potreby) ani úprava vodorovného značenia pred križovatkou na Dostojevského rade.

Hlavné mesto viackrát priznalo, že dopravná situácia v tejto lokalite nie je po zavedení minuloročných dopravných zmien na nábreží dobrá. Jazdné časy sú tam výrazne horšie, ako pôvodne ukazovali dopravné modely a simulácie. Situáciu nezlepšili ani viaceré úpravy signálnych plánov súčasnej svetelnej signalizácie, ktorú počas uplynulých mesiacov priebežne upravovali.

Problémy spôsobujú dve veci

Monitoring preukázal, že problémy spôsobovali najmä dve veci. Autá prichádzajúce zo Štúrovej ulice, kde doteraz nebol semafor, sa nepretržite napájali na Vajanského nábrežie. Výrazne tým obmedzovali „vyprázdňovanie“ vozidiel od Dostojevského radu.

24. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 3:05 Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy

„Nový semafor umožní reguláciu vozidiel od Štúrovej práve v čase, keď autá od Dostojevského radu budú mať zelenú, čo by malo výraznejšie zlepšiť plynulosť a jazdné časy v tomto smere,“ podotýka Vallo.

Druhý problém spôsobovali podľa neho vozidlá pripájajúce sa na Dostojevského rad od Pribinovej ulice. Tie niekedy zapĺňali relatívne krátky priestor medzi Pribinovou ulicou a Šafárikovým námestím. Blokovali tak vozidlá prichádzajúce od Landererovej ulice, aj keď tie mali zelenú. „Vďaka novému semaforu na Štúrovej sme preto skrátili aj zelenú v smere z Pribinovej,“ dopĺňa Vallo.

V súvislosti s cyklotrasou na nábreží dostali obrubníky a ostrovčeky reflexný náter. Hlavné mesto tiež deklaruje, že osádza aj ďalšie dodatočné bezpečnostné prvky. Prispieť to má k vyššej bezpečnosti.

bratislava
Zdroj: Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu
Domov
Zdieľať
Diskusia