Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
2. februára 2024, 13:23
Čas čítania 0:57

Analytik predpovedá cenu nafty a benzínu na Slovensku: Už budúci týždeň môže prísť veľká zmena

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny pohonných látok by sa v 5. týždni mohli stabilizovať aj klesnúť.

Ceny pohonných látok v 4. týždni pokračovali v raste. Ďalší týždeň by sa mohli mierne stabilizovať, prípadne klesnúť o pár desatín centov. Uviedol to analytik finančných trhov XTB Marek Nemky. Predikovať ceny dlhodobo však v súčasnej napätej geopolitickej situácii podľa neho nemá zmysel.

„Cena ropy v danom týždni vzrástla až o 6,3 % a uzatvorila týždeň na cene 83,55 USD za barel ropy typu Brent. Takýto nárast predstavuje najväčší týždňový rast od októbra, keď sa začal konflikt medzi Izraelom a Hamasom. V tomto týždni ju však vidíme o takmer 2 % nižšie, a to na cene 81,88 USD za barel,“ priblížil analytik.

Za nárast cien mohli viaceré faktory

Dôvodom takéhoto obrovského nárastu cien v minulom týždni bola podľa Nemkyho kombinácia niekoľkých faktorov. „Ekonomika v USA sa ukázala ako veľmi silná, keďže reálne HDP podľa prvého odhadu vzrástol medzikvartálne o 3,3 %, pričom sa očakával rast iba o 2 %,“ priblížil.

Vyšší dopyt v Spojených štátoch reflektovali podľa neho aj zásoby ropy, ktorých čerpanie bolo až vo výške 9,2 milióna barelov, pričom sa očakávalo zníženie zásob iba o 1,2 milióna barelov.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Dopyt bol podporený aj v krajine najväčšieho importéra ropy, teda Číne, kde mimo podpory kapitálového trhu čínska centrálna banka znížila povinné minimálne rezervy pre banky, čím dáva zelenú ďalšiemu úverovaniu, a tým aj spotrebe. Na strane ponuky sme zažili šok v podobe útoku Húsíov na ropný tanker v Adenskom zálive, ale taktiež aj útok ukrajinského drona na ruskú proexportnú rafinériu na juhu,“ dodal Nemky.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Domov
Zdieľať
Diskusia