Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
28. marca 2024, 16:20
Čas čítania 0:52

Slovensko má najdrahší benzín v rámci susedných krajín EÚ. Kde sa oplatí vycestovať za lacným palivom?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na Slovensku je momentálne najdrahší benzín 95 v porovnaní s Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susedným Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom.


„Na Slovensku je momentálne najdrahší benzín 95 spomedzi susediacich krajín EÚ. Zároveň zaznamenali domáce palivá najvyšší medzitýždenný percentuálny skok v strednej Európe. Cena 95-oktánového benzínu je v porovnaní s Českom a Poľskom o +7,3 % vyššia. Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom (o +4,5 %) a Rakúskom (o +1,6 %),“ zhodnotil analytik ČSOB Marek Gábriš.


Štatistický úrad (ŠÚ) SR informoval, že ceny pohonných látok v 12. týždni zdraželi približne o tri centy za liter. Ceny oboch druhov benzínov sú najvyššie za posledných 20 týždňov, cena nafty dosiahla svoje maximum za posledné štyri týždne.

Ceny sú vyššie pri benzíne aj nafte


Gábriš upozornil, že ceny sú vysoké aj v porovnaní s dlhodobým priemerom. „Najpredávanejší benzín 95 je asi 24 % nad svojím dlhodobým priemerom a nafta dokonca 28 %. Medziročne sú ceny benzínov vyššie zhruba o 10 %,“ uviedol analytik.


Pri cenách nafty je podľa analytika situácia rôznorodejšia. Na Slovensku je jej cena vyššia o 4,6 % oproti Českej republike a približne o 1,5 % oproti Poľsku. Drahšia nafta ako na Slovensku je však v Maďarsku a Rakúsku. „Za lacnejším tankovaním sa tak, berúc do úvahy priemernú spotrebu, oplatí cestovať desiatky kilometrov,“ zhodnotil Gábriš.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Branislav Račko
Domov
Zdieľať
Diskusia