Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
9. apríla 2024 o 6:47
Čas čítania 0:50

Získanie predčasného dôchodku má viacero prísnych podmienok. Čo musia Slováci splniť a čo im Sociálna poisťovňa neuzná?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pri predčasných dôchodkoch Sociálna poisťovňa do penzie nepočíta to isté ako pri starobných dôchodkoch.

Na to, aby Slováci mohli ísť do predčasného starobného dôchodku, musia na rozdiel od vstupu do riadneho starobného dôchodku spĺňať niekoľko prísnejších podmienok, upozorňuje Užitočná Pravda

8. apríla 2024 o 17:16 Čas čítania 0:35 TABUĽKA: Mnohí Slováci pôjdu do dôchodku až po sedemdesiatke. Pozri si, kedy máš nárok odísť ty TABUĽKA: Mnohí Slováci pôjdu do dôchodku až po sedemdesiatke. Pozri si, kedy máš nárok odísť ty

Každý Slovák, ktorý žiada o predčasný dôchodok, musí mať za sebou 40 riadne odpracovaných rokov. Odpracovanými rokmi sa myslia všetky roky dôchodkového poistenia, ktoré človek získal.

Do obdobia 40 odpracovaných rokov patrí aj čas poistenia, ktoré žiadateľ o predčasný dôchodok získal v cudzej krajine (akýkoľvek členský štát Európskej únie, Islandská republika, Nórske kráľovstvo, Lichtenštajnské kniežactvo a Švajčiarska konfederácia a štáty, s ktorými má Slovenská republika uzavretú medzinárodnú zmluvu o sociálnom zabezpečení) počas obdobia práce mimo Slovenska. 

Do obdobia 40 odpracovaných rokov nepatrí:

  • obdobie štúdia na strednej škole alebo vysokej škole, 
  • obdobie nezamestnanosti,
  • obdobie odborného školenia alebo politického školenia,
  • obdobie dodatočného zaplatenia poistného na dôchodkové poistenie za obdobie štúdia a za obdobie zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Ako sa pripraviť na dôchodok? 

Na odchod do predčasného dôchodku sa treba pripraviť vopred. Slováci by mali mať pripravené potrebné dokumenty. Občania si môžu overiť, či im Sociálna poisťovňa započíta do dôchodku všetko potrebné.

To, či je človek na odchod do dôchodku pripravený, alebo mu ešte niečo chýba, overí služba Sociálnej poisťovne. V rámci tejto služby ľudia zistia okrem prehľadu zamestnávateľov aj informácie o evidovaných či neevidovaných obdobiach dôchodkového poistenia. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Getty Images/PhotoAlto/Frederic Cirou, TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia