Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kamila Šebestová
10. augusta 2023, 14:16
Čas čítania 0:44

Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyšli sme do ulíc a snažili sa zistiť, prečo toľko Slovákov stojí na strane Ruska.

Z výsledkov nedávneho prieskumu Globsecu vyšlo najavo, že väčšina Slovákov si nemyslí, že za vojnu na Ukrajine môžu Rusi. O jeho vine je, naopak, presvedčených 40 % ľudí. 17 % si myslí, že vojnu vyvolala Ukrajina, ktorá vraj utláčala rusky hovoriacich obyvateľov. To, že vojnu vyvolali západné mocnosti, si myslí 35 % obyvateľov Slovenska.

ukrajina, rusko
Zdroj: Youtube/refresher news
Anketa:
Kto podľa teba spôsobil vojnu na Ukrajine?
Rusko.
Ukrajina, ktorá utláčala rusky hovoriacich obyvateľov.
Západ.
Rusko.
43 %
7150 Hlasov
Ukrajina, ktorá utláčala rusky hovoriacich obyvateľov.
17 %
2757 Hlasov
Západ.
40 %
6609 Hlasov

V našej reportáži sme sa zaoberali aj tým, že len 58 % obyvateľov Slovenska chce podľa Globsecu zotrvať v NATO. V porovnaní so susedným Českom či Maďarskom je tento počet veľmi nízky.

Refresher News/Youtube
Zdroj: Refresher News/Youtube

Na tieto témy sme sa pýtali ľudí v uliciach. Hovorili sme tiež s riaditeľkou Globsecu Dominikou Hajdu či odborníkom na zahraničnú politiku Alexandrom Dulebom, aby sme sa dozvedeli viac o vplyve ruskej propagandy na Slovákov. Viac uvidíš priamo vo videu. 

Ruská federácia zaútočila na Ukrajinu 24. februára 2022 pod zámienkou „denacifikácie“ a „demilitarizácie“ Ukrajiny. Ruské vojská vstúpili na územie Donbasu a Luhanska na východe Ukrajiny. Vojna na Ukrajine teda prebieha už viac než rok. Od jej začiatku emigrovalo z Ukrajiny vyše 8 miliónov utečencov a podľa portálu Al Jazeera padli už stovky tisíc obetí na ruskej aj ukrajinskej strane.

Projekt bol vyrobený s pomocou Science+. 

Domov
Zdieľať
Diskusia