Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
včera 15. apríla 2024, 17:49
Čas čítania 0:45

MAPA: Mnohé slovenské okresy sú ohrozené extrémnymi teplotami. Teploty sa tu šplhajú nad 40 stupňov Celzia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na tomto území Slovenska žije až 16 % obyvateľov.

Mnohé slovenské okresy v blízkych rokoch zasiahnu extrémne teploty. Podľa analýzy s názvom Vedúci! Horia obce! je najmä juh Slovenska ohrozený výraznými horúčavami. Najviac postihnuté budú Bratislava I, Komárno a Nové Zámky. Vysoký stupeň ohrozenia majú aj Šaľa, Lučenec či Rimavská Sobota. V týchto okresoch žije viac ako 16 % obyvateľov.

Pri otepľovaní vidia vedci z Inštitútu environmentálnej politiky veľký problém najmä v okresoch na juhu Slovenska. „Tieto okresy sú pomerne zraniteľné, keďže v nich žije vysoký počet obyvateľstva vo veku nad 70 rokov, ktoré má relatívne zlý prístup k zdravotnej starostlivosti,“ skonštatoval inštitút.

Najviac tropických dní zaznamenali v okresoch Komárno a Nové Zámky. V meste Hurbanovo namerali najvyššiu teplotu na Slovensku – 40,3 stupňa Celzia. Problém má aj husto zastavaná Bratislava, ktorú v minulosti trápili tropické noci, pri ktorých teplota neklesla pod 20 stupňov Celzia.

Mestá a obce na severnom Slovensku, ktoré sú položené vo vyšších nadmorských výškach, sú extrémnymi horúčavami ohrozené najmenej. Pre hornatý povrch je aj počet tropických dní a nocí výrazne nižší. „Význam nadmorskej výšky vidieť pri Levoči, ktorú postihli v posledných rokoch v priemere iba štyri tropické dni ročne, kým v Prešove to bolo vyše 11 dní,“ dodali.

Mapa Slovenska s najhrozenejšími oblasťami.
Mapa Slovenska s najhrozenejšími oblasťami. Zdroj: Vedúci! Horia obce!
Domov
Zdieľať
Diskusia