Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
30. júna 2024 o 8:41
Čas čítania 0:47

Stravné by sa malo na Slovensku zvýšiť. Zamestnanci dostanú drahšie stravné lístky už po lete

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Od 1. septembra by mali stúpnuť ceny stravných lístkov.

  • Od septembra by sa na Slovensku mala zvýšiť cena stravného a príspevok od zamestnávateľa. Návrh zákona ešte budú pripomienkovať ministerstvá, informuje RTVS.
  • Minimálna hodnota stravného lístka je dnes 5,85 eura. Od septembra to bude 6,23 eura. 
  • Podľa sociologičky môže zvyšovanie stravného predstavovať problémy pre menšie podniky. 

Prečo je to dôležité: Za nárast cien stravného môžu najmä drahšie potraviny. Vo väčšine reštaurácií sú ceny obedového menu vyššie ako hodnota stravného. RTVS informuje, že ceny sa pohybujú od 5,80 eura do 14 eur. 

Citát: „Za mesiac apríl 2024 mesačne kumulatívny index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v Slovenskej republike dosiahol zvýšenie o 5,3 desatiny percentuálneho bodu,“ povedala hovorkyňa ministerstva práce Natália Jachym Holubová.

Širší kontext: Podľa sociologičky Zuzany Kusej môžu veľké korporácie ponúkať svojim zamestnancom obedy v podnikových jedálňach. Myslí si, že pre také firmy, ktoré sídlia v drahých budovách v centrách miest, sú podnikové jedálne nutnosťou.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Malým podnikom podľa Kusej môže zvyšovanie cien priniesť problémy. „So zvýšením sumy stravného sa môžu čiastočne zvýšiť aj administratívne náklady, najmä ak firma potrebuje prehodnotiť a upraviť svoje vnútorné procesy a systémy,“ hovorí hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Miriam Filová.

Prečítaj si aj tieto články:

29. júna 2024 o 7:52 Čas čítania 0:44 Štát avizuje zmenu pri odloženom podávaní a platení daňového priznania. Ľudia majú viac času na splnenie povinností Štát avizuje zmenu pri odloženom podávaní a platení daňového priznania. Ľudia majú viac času na splnenie povinností
28. júna 2024 o 17:50 Čas čítania 0:35 Slováci s exekúciou si polepšia. Od augusta môžu čakať vyššiu výplatu Slováci s exekúciou si polepšia. Od augusta môžu čakať vyššiu výplatu
21. júna 2024 o 10:55 Čas čítania 0:35 TABUĽKA: Mnoho Slovákov s platom nad 2-tisíc eur musí platiť milionársku daň, informuje odborník TABUĽKA: Mnoho Slovákov s platom nad 2-tisíc eur musí platiť milionársku daň, informuje odborník
Domov
Zdieľať
Diskusia