Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
2. júla 2024 o 11:16
Čas čítania 0:55

VšZP očakáva v tomto roku stratu vo výške takmer 170 miliónov eur. Situácia je naliehavá, poisťovňa potrebuje opatrenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Všeobecná zdravotná poisťovňa očakáva tento rok veľkú stratu.

  • Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v roku 2024 očakáva stratu vo výške 169 miliónov eur.
  • Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Michal Palkovič to považuje za naliehavé a požiadal o predloženie opatrení. 
  • Opatrenia by mali zvrátiť nežiaduci hospodársky vývoj bez toho, aby to negatívne pocítili poistenci alebo poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

Prečo je to dôležité: Straty Všeobecnej zdravotnej poisťovne majú priame dôsledky na zdravotnú starostlivosť a financovanie zdravotného systému, čo ovplyvňuje všetkých poistencov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Riešenie tohto problému je nevyhnutné na zabránenie zhoršenia kvality služieb a zabezpečenie finančnej stability v zdravotníctve.


Citát:„Vec je naliehavá, ak sa neprijmú účinné protiopatrenia, môže dôjsť k nenaplneniu očakávaní na strane poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Za úrad môžem povedať, že sme pripravení aktívne sa zúčastňovať na riešeniach, ktoré pomôžu celému sektoru,“ uviedol Palkovič.

4. septembra 2024 o 15:30 Čas čítania 1:48 Hľadáte inteligentnú, rýchlu a jednoduchú fakturáciu? Vyskúšajte to online Hľadáte inteligentnú, rýchlu a jednoduchú fakturáciu? Vyskúšajte to online

Širší kontext: Opakujúci sa problém s chýbajúcimi zdrojmi je podľa hovorkyne úradu Moniky Beťkovej čiastočne spôsobený aj nedostatkami pri tvorbe rozpočtu a regulačných rámcov, ktoré v budúcnosti bude treba riešiť. Úrad preto víta úmysel Ministerstva zdravotníctva SR zriadiť radu pre rozpočet zdravotníctva, ktorá sa týmito otázkami bude systematicky a pravidelne zaoberať a situáciu priebežne vyhodnocovať. 


Nedostatok zdrojov sa však podľa úradu netýka všetkých troch zdravotných poisťovní (ZP). Beťková podotkla, že tie súkromné taktiež očakávajú v roku 2024 straty, Dôvera 70 miliónov eur a Union ZP 17 miliónov eur. Majú však podľa nej dostatok prostriedkov na pokrytie všetkých nárokov poistencov i poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: bugojno-danas.info, TASR/Pavol Zachar



Domov
Zdieľať
Diskusia