Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
7. júla 2024 o 18:14
Čas čítania 0:41

Českých a poľských turistov na nafukovačke odvial vietor. Podcenili počasie a na pomoc im museli prísť záchranári

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Záchranári v Chorvátsku museli pomôcť viacerým turistom.

  • Českých a poľských turistov, ktorí sa plavili na nafukovacom matraci na ostrov Pašman, odvial vietor. Dovolenkári podcenili počasie a na pomoc im museli prísť záchranné zložky, informuje web dnevnik.hr.
  • S dovolenkármi mali starosti aj pri ostrove Lastovo. Plachetnica s 11 poľskými turistami tam narazila na plytčinu a na miesto museli zavolať pomoc.
  • Záchranné výjazdy platí Chorvátsko na vlastné náklady. Ich výška sa pohybuje okolo 700 eur. V krajinách ako Rakúsko či Švajčiarsko by museli turisti preplatiť štátu plnú sumu.

Prečo je to dôležité: Turisti často podceňujú nebezpečenstvá spojené s počasím a prírodnými podmienkami, čo môže viesť k nebezpečným situáciám.

Citát: „Pravdepodobne, keď sa spamätali, opäť pokračovali v tom nebezpečnom športe. Počúvať predpoveď počasia – tak málo, a predsa tak veľa! Keď uvidíte, že fúka, nechoďte von. Bude to pokojný deň pre všetkých,“ povedal kapitán prístavu Zadar Alen Rukavina.

Širší kontext: Podľa záchranárov sú najväčšie problémy s neskúsenými turistami. Tí dostali prezývku „víkendoví kapitáni“. Na mori so sebou väčšinou nemajú telefón a nedokážu si zavolať pomoc. 

Prečítaj si aj tieto články:

4. júla 2024 o 18:01 Čas čítania 0:25 V Dubrovníku či Splite ti hrozí pokuta aj za hádku na ulici. Suma ti môže úplne zruinovať dovolenkový rozpočet V Dubrovníku či Splite ti hrozí pokuta aj za hádku na ulici. Suma ti môže úplne zruinovať dovolenkový rozpočet
3. júla 2024 o 17:20 Čas čítania 0:35 Za benzín a naftu v Chorvátsku a Slovinsku zaplatíš oveľa viac. Slovákom sa môžu predražiť dovolenky Za benzín a naftu v Chorvátsku a Slovinsku zaplatíš oveľa viac. Slovákom sa môžu predražiť dovolenky
7. júla 2024 o 15:48 Čas čítania 0:34 Sicília má vážne problémy so suchom. Hotely odmietajú ubytovať turistov Sicília má vážne problémy so suchom. Hotely odmietajú ubytovať turistov
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Paweł L.
Domov
Zdieľať
Diskusia