Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
22. júla 2024 o 8:28
Čas čítania 0:36

Od augusta budú platiť nové pravidlá pre majiteľov kolobežiek. Zvýšia sa pokuty a pravidlá poistného

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sankcie sa môžu vyšplhať do 5 000 eur.

  • Od 1. augusta 2024 nadobudne platnosť novela zákona, ktorá ovplyvní majiteľov elektrických kolobežiek, upozorňujú Hospodárske noviny.
  • Zákon sa vzťahuje na nekoľajové vozidlá s vlastným mechanickým pohonom, ktorých konštrukčná rýchlosť je vyššia ako 25 km/h.
  • Od augusta sa tiež zvyšuje výška pokút za nesplnenie povinností, majitelia budú musieť mať uzatvorené poistenie.

Prečo je to dôležité: Zákon kladie väčšiu zodpovednosť na majiteľov elektrických kolobežiek, čím podporuje ich zodpovedné používanie. Vlastníci budú musieť byť viac obozretní a dodržiavať predpisy, aby sa vyhli sankciám.

Širší kontext: Výška pokút sa aktuálne pohybuje od 16,60 € až do 3 319,40 €. Po novom sa budú pokuty začínať na sume 50 eur až do 5 000 eur.

Poistné sa bude presnejšie vzťahovať na samostatné nekoľajové vozidlá s vlastným mechanickým pohonom, ktorých konštrukčná rýchlosť je vyššia ako 25 kilometrov za hodinu. Poisťovne budú pri uzatváraní poistného potrebovať údaje na identifikáciu vozidla, ako napríklad výrobcu, model, rok výroby a údaje o majiteľovi vozidla.

Anketa:
Využívaš kolobežky ako dopravný prostriedok?
Áno, pravidelne.
Raz za čas.
Vôbec.
Áno, pravidelne.
28 %
105 Hlasov
Raz za čas.
20 %
75 Hlasov
Vôbec.
51 %
189 Hlasov
KOLOBEZKA, E-KOLOBEZKA
Zdroj: Pexels/Markus Spiske
Domov
Zdieľať
Diskusia