Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na hmyz v potravinách.
Múčne červy sú hovorovým označením lariev múčiara obyčajného – ide teda o hmyz. Úrad verejného zdravotníctva SR informuje, že použitie hmyzu na ľudskú spotrebu je na trhu Európskej únie prísne regulované. Hmyz nebol donedávna v krajinách Európskej únie vo významnej miere používaný na ľudskú spotrebu, a preto sa považuje za takzvanú novú potravinu.
Prášok z lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením sa nemôže pridávať kamkoľvek, ale iba do konkrétnych kategórií potravín. Sú nimi napríklad chlieb, rožky, výrobky na báze cestovín, spracované zemiakové výrobky, syry a syrové výrobky, ovocné a zeleninové kompóty.
Pre každú kategóriu potravín je zároveň stanovené najvyššie prípustné množstvo tohto prášku. Napríklad v prípade chleba a rožkov sú to najviac 4 gramy prášku na 100 gramov potraviny. Použitie prášku z lariev múčiara obyčajného musí okrem toho zároveň spĺňať aj ostatné požiadavky na použitie, napríklad najvyššie prípustné množstvo vitamínu D3
na 100 g potraviny a iné.
Hmyz v potravinách však môže vyvolať alergické reakcie u ľudí s alergiami na kôrovce a na roztoče. Táto informácia sa tiež musí povinne uviesť na výrobku, a to v tesnej blízkosti zoznamu zložiek alebo, ak nie je uvedený zoznam zložiek, v tesnej blízkosti názvu potraviny.
Prečítajte si aj tieto články: