Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
25. marca 2023, 19:25
Čas čítania 0:40

V nemeckom pivovare vytvorili prvé práškové pivo na svete. Má znížiť uhlíkovú stopu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Milovníci piva zrejme po prečítaní tejto správy utrpia traumu, avšak tí, ktorí majú radi zvláštne novinky, si prídu na svoje.

Nemecký pivovar Klosterbrauerei Neuzelle vytvoril pivo v prášku. Nápoj má znížiť uhlíkovú stopu, ktorú spôsobuje vývoz piva. Píše o tom Metro. Vďaka vynálezu by z distribúcie zmizla voda, fľaše, debny a sudy, čo by výrazne znížilo hmotnosť aj spotrebu paliva.

„Vypočítali sme, že ak berieme do úvahy Nemecko, môžeme ušetriť približne 3 až 5 percent emisií CO2. Ak sa na to však pozrieme globálne, bolo by to asi pol percenta emisií CO2 na celom svete, ktoré by sme mohli znížiť,“ hovorí Stefan Fritsche, generálny riaditeľ pivovaru Klosterbrauerei Neuzelle. 


Pivo v prášku je momentálne v poslednej fáze vývoja a zatiaľ neobsahuje alkohol. Aj to je však otázkou času. Príprava nápoja je nesmierne jednoduchá, stačí pridať niekoľko lyžíc prášku do pohára, zaliať ho vodou a premiešať. Nápoj má vraj chutiť ako plzeň. 

V budúcnosti však plánujú pridať viacero príchutí. „Máme penu, máme chuť piva. Chceme pridať oxid uhličitý a alkohol, tiež vo forme prášku. Všetko sa dá pridať vo forme prášku. Je fascinujúce, že sa nám to podarilo. Prvýkrát na svete,“ dodáva Fritsche. 

Domov
Zdieľať
Diskusia