Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
24. júna 2023 o 10:11
Čas čítania 1:04

Na Slovensku padali krúpy veľké ako orechy, udrelo 390 000 bleskov. Búrky spôsobili značné škody

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Primátorka Svidníka vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity.

V piatok zasiahlo územie Slovenska nepriaznivé počasie, ktoré prinieslo silné prívalové dažde a búrky. Najsilnejšie zrážky sa vyskytli na juhu a východe. Portál iMeteo informuje, že teplota v Bratislave včera podvečer klesla z +30 °C len na +22 °C.

V Liptovskej Tepličke podľa radarových odhadov spadlo niekoľko desiatok milimetrov zrážok – úhrny sa odhadujú medzi 40 až 50 mm. V obci padali veľmi veľké krúpy a výdatný dážď zaplavil časť obce.

Veľké krúpy padali aj na severovýchode a niektoré dosahovali priemer niekoľkých centimetrov. „Lokálne búrky, ktoré sa vyskytli na severe Slovenska, priniesli jedny z najväčších krúp, aké sme dnes na našom území zaznamenali,“ píšu meteorológovia.

krúpy
Zdroj: Severe Weather Slovakia – Foto Skupina/Daniela Pitoňáková

V noci na sobotu zrážky zničili most za mestskou časťou Bardejova – Bardejovskou Novou Vsou smerom na Hrabovec a Giraltovce, v križovatke na Belovežu a Hažlín. Mesto na Facebooku informovalo, že cesta je tam momentálne neprejazdná.

bardejov
Zdroj: Facebook/Mesto Bardejov – oficiálna stránka

Búrky boli podľa meteorológov extrémne elektricky aktívne. „Na našom území vyprodukovali už viac ako 10 000 bleskov, pričom lokálne udiera aj viac ako 5 bleskov na štvorcový kilometer,“ upozorňovali včera večer. Celkovo udrelo takmer 390 000 bleskov.

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

Situácia pokračovala aj v nočných hodinách. Na severovýchode Slovenska búrky spôsobili značné škody. Po búrkach ostalo zaplavených niekoľko obcí. Kritická situácia je v okresnom meste Svidník, ale zaplavené cesty a polia hlásia z dedinky Nižný Mirošov. Rieka Ondava zaplavila areál amfiteátra, futbalový areál, dopravné ihrisko aj chodník. Primátorka Svidníka vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity. 

„V priebehu dnešného dňa sa už také intenzívne búrky, ako sa vyskytovali v predchádzajúcich dňoch, neočakávajú. S búrkami však treba počítať na strednom a východnom Slovensku, najmä v južnejších častiach,“ píše iMeteo. V nedeľu by sa mala situácia upokojiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia