Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
6. júla 2023, 11:06
Čas čítania 0:36

Chorvátske pláže zaplavili medúzy. Turistom obľúbenej časti dovolenkovej destinácie spôsobujú bolestivé rany

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Problém so zamorením majú pláže od mesta Orašac až k štvrti Babin Kuk v Dubrovníku.

Pláže na juhu Chorvátska zamorili medúzy. Turistom v okolí obľúbeného Dubrovníka hrozí pri kúpaní bolestivý úraz, upozorňuje portál tn.cz.

Problém so zamorením majú pláže od mesta Orašac až k štvrti Babin Kuk v Dubrovníku. Medúzy sa na pobrežie Jadranu dostali pravdepodobne z talianskeho pobrežia, kde už do mora inštalujú záchytné siete.

Rany sa hoja aj mesiac

Tanierovky svietivé, o ktorých je reč, sa zvyčajne objavujú v skupinách a plávajú blízko hladine. So svojím vzhľadom veľmi ľahko splynú s prostredím a plavci si ich v mori nemusia všimnúť. „Popŕhlenie je veľmi bolestivé a ešte niekoľko dní po kontakte môže zanechať jazvy. U niektorých ľudí môže trvať dokonca až mesiac, kým sa rana zahojí,“ priblížila morská biologička Ivona Onofrová pre portál Danas.

Nepríjemné popŕhlenie pre človeka napriek bolesti spôsobenej silným toxínom nepredstavuje veľké nebezpečenstvo. Ranu je dobré opláchnuť morskou vodou a natrieť masťou. Na zmiernenie bolesti je vhodné podráždené miesto chladiť a prípadne užiť lieky zmierňujúci bolesť.

medúzy
Zdroj: publicdomainpictures.net
Domov
Zdieľať
Diskusia