Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
17. júla 2023 o 11:20
Čas čítania 0:46

Obľúbená destinácia Slovákov ide budovať unikátny podmorský tunel. Takto spojí populárne chorvátske ostrovy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Tunel bude spájať ostrov Brač s ostrovom Šolta. Výstavba potrvá približne dva až tri roky.

Chorvátsko vybuduje unikátny tunel, ktorý bude spájať ostrov Šolta s ostrovom Brač. Tunel sa po skončení výstavby stane súčasťou projektu národnej cestnej siete. Náklady na výstavbu zatiaľ Chorváti odhadujú na približne 50 miliónov eur, pričom stavebné práce začnú už čoskoro, informuje o tom portál Dalmacija Danas.

Tunel bude podľa zverejnených materiálov dlhý 900 metrov, na šírku bude dosahovať približne 18 metrov a na výšku 7 metrov, uviedol portál Slobodna Dalmacija

Obsahovať bude dopravné pruhy pre vozidlá, ale aj chodník pre chodcov. Chorvátsko ho chce vybudovať v dostatočnej hĺbke na to, aby sa nad ním aj naďalej mohli bez problémov plaviť veľké lode. Vstupy do tunela sa budú nachádzať pri Livke na ostrove Šolta a pri obci Milna na ostrove Brač.

Obyvatelia ostrova Brač sa sťažujú

Výstavba tunela však čelí kritike najmä zo strany obyvateľov ostrova Brač, ktorí výstavbu kritizujú z dôvodu, že ostrov by po výstavbe stratil čaro. Obyvatelia ostrova Šolta by na druhej strane vedeli získať jednoduchší prístup k letisku Brač.

22. augusta 2024 o 9:30 Čas čítania 5:51 Bola som na dovolenke pri mori v Poľsku: Nájdeš tam viac, ako gýčové stánky a smrad spáleného oleja? (Reportáž) Bola som na dovolenke pri mori v Poľsku: Nájdeš tam viac, ako gýčové stánky a smrad spáleného oleja? (Reportáž)

Miestni obyvatelia sa doteraz spoliehali len na trajekty, ktoré premávajú niekoľkokrát do dňa. Výstavba tunela by tak uľahčila život pracujúcim, ale aj študentom, no celá stavba trvať bude dva až tri roky.

Chorvatsko
Zdroj: Google Maps
Domov
Zdieľať
Diskusia