Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
19. júla 2023, 7:10
Čas čítania 1:04

V stredu na Slovensku hrozia nebezpečné supercelárne búrky. SHMÚ dnes varuje pred veľkými krúpami a prudkými lejakmi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výstrahy pre celé územie SR platia v stredu od 12.00 h.

V stredu 19. júla sa na celom území Slovenska môžu vyskytnúť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa pre celé územie Slovenska, informuje o tom na svojom webe.


Výstrahy pre celé územie SR platia v stredu od 12.00 h. V jednotlivých okresoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.


Počas stredy bude horúco najmä na západe a juhu Slovenska. Výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami platia v celom Bratislavskom kraji a vo väčšine Nitrianskeho kraja. Výstrahy sú vydané od 13.00 h do 18.00 h aj pre okresy Krupina, Lučenec, Veľký Krtíš, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec a Trnava. V týchto lokalitách sa ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 až 34 stupňov Celzia.

Objavili sa aj supercely a veľké krúpy

V stredu 19. júla sa môžu na Slovensku vytvárať aj supercely a priniesť veľké krúpy. Počasie čiastočne ovplyvní rozsiahly búrkový systém nad Alpami. 


„V priebehu noci sa vlhší a labilnejší vzduch dostane aj ďalej nad naše územie, predovšetkým západnú polovicu, zajtra aj nad zvyšok Slovenska,“ uviedol SHMÚ. Prehánky a búrky sa tak podľa ich slov postupne vyskytnú aj inde.


„Pričom vplyvom silného výškového prúdenia sa môžu opäť vytvárať aj supercely a priniesť veľké krúpy, ale i prívalový dážď a downbursty,“ doplnil. Priblížil, že na severnom okraji búrkového systému sa vytvorila búrka, ktorá sa odkláňa od smeru systému viac vľavo a postúpi i na Podunajskú nížinu. „Výrazne zosilnela a sú tak pravdepodobné aj väčšie krúpy, no aj silný nárazový vietor a prívalový dážď,“ podotkol ústav.

SHMÚ
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia