Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
29. júla 2023, 18:09
Čas čítania 0:55

Vagnerovci za bránami Európskej únie: Poľsko s obavami sleduje pohyb Prigožinových mužov na hraniciach s Bieloruskom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Náš severný sused tento rok zachytil 16 000 pokusov o prekročenie hraníc migrantmi z Bieloruska.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyjadril znepokojenie nad pohybom ruskej súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Bielorusku smerom k poľským hraniciam. „Máme informácie, že viac ako 100 žoldnierov z Vagnerovej skupiny postúpilo k Suvalskému koridoru neďaleko bieloruského mesta Hrodna,“ povedal.

Hrodna sa nachádza na západe Bieloruska približne 15 kilometrov od hraníc s Poľskom a Litvou, ktoré sú členmi NATO aj Európskej únie. Suvalský koridor je úzky pás územia medzi Bieloruskom a Kaliningradskou oblasťou – ruskou pobaltskou exklávou. Územie zohráva dôležitú strategickú rolu. V prípade potreby by jeho obsadením vedelo Rusko odrezať pobaltské krajiny – Litvu, Lotyšsko a Estónsko – od zvyšku územia NATO.

23. februára 2024, 15:30 Čas čítania 1:27 Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy

Poľský premiér sa obáva, že muži Jevgenija Prigožina sa môžu do Poľska dostať ako migranti. Morawiecki tvrdí, že len tento rok Poľsko zaznamenalo 16 000 pokusov o prekročenie hraníc migrantmi z Bieloruska, ktorých vraj chcú prezidenti Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin „pretlačiť do Poľska“. 

V súvislosti s prítomnosťou nájomných vojakov z Vagnerovej skupiny v Bielorusku hovoria predstavitelia poľskej armády o ruskej propagandistickej akcii, ktorej cieľom je vyvolať v Poľsku poplach.

Domov
Zdieľať
Diskusia