Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. augusta 2023 o 18:35
Čas čítania 1:24

Ďalšia obec na východe Slovenska hlási rýchle šírenie žltačky. Tieto oblasti sú najviac ohrozené

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prvý prípad nákazy žltačkou typu A bol hlásený 6. júla. K dnešnému dňu už hygienici evidujú 28 prípadov.

Hygienici v obci Lesíček v okrese Prešov k piatku evidujú 28 prípadov žltačky typu A (VHA). Ako uviedol regionálny hygienik Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove Jozef Varga, prvý prípad bol hlásený 6. júla a išlo o 13-ročné dieťa.


„Odvtedy zaznamenávame výskyt protrahovanej epidémie daného ochorenia v obci Lesíček. Celkovo 75 percent obyvateľov obce žije v podmienkach s nízkym hygienickým štandardom bývania a bez odkanalizovania odpadových vôd. K dnešnému dňu evidujeme v danej obci 28 pozitívnych prípadov na ochorenie,“ povedal Varga.


Po jednom prípade VHA evidujú podľa jeho slov v obciach Bzenov, Žehňa, Ľubotice, Janov a v meste Veľký Šariš. Tri prípady zaznamenali v Prešove.

V obciach už zaviedli opatrenia

Regionálny hygienik preto nariadil začiatkom augusta v rámci predchádzania vzniku a šíreniu VHA v obci Lesíček deťom od jedného do 15 rokov vrátane podrobiť sa lekárskemu dohľadu a očkovaniu. Rovnako je v obci zakázané organizovať a usporadúvať hromadné podujatia.


Občania Lesíčka, ako aj priľahlých obcí boli upovedomení prostredníctvom letákov a miestneho rozhlasu o ochorení VHA a o prevencii. Rovnako boli poučení pracovníci miestnej predajne potravín, spádovej prevádzky pošty a tiež autobusový dopravca. Rovnako bolo o výskyte ochorenia upovedomené vedenie základnej školy a materských škôl v okolitých obciach.


„Zachytávame stále nové prípady, avšak väčšina ich je v epidemiologickej súvislosti. Momentálne považujeme epidémiu v danej lokalite za stabilizovanú, avšak inkubačná lehota môže byť pri VHA až 50 dní. Lokality sledujeme a sme v prípade potreby pripravení prijímať okamžité opatrenia na zamedzenie šírenia daného ochorenia,“ doplnil Varga.


Východné Slovensko podľa neho už niekoľko mesiacov bojuje s menšími ohniskami nákaz VHA a z dôvodu migrácie ľudí a dlhej inkubačnej lehoty sa ochorenie naďalej šíri medzi populáciou.

Ľahšie sa šíri v detských kolektívoch 

„Zároveň sa ochorenie šíri ľahšie aj medzi deťmi. Kto ochorenie prekonal, tomu sa vytvára imunita a je nízka pravdepodobnosť, že by sa ochorením nakazil znova. Medzi najúčinnejšie spôsoby prevencie patrí umývanie si rúk mydlom, dôkladná osobná hygiena a, samozrejme, očkovanie,“ dodal Varga.


Slovenská pošta v súvislosti so šírením žltačky typu A v niektorých obciach Prešovského kraja vo štvrtok 24. augusta informovala, že zavádza na svojich pobočkách v regióne preventívne opatrenia na ochranu klientov a zamestnancov.

žltačka, očkovanie
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia