Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
2. októbra 2023, 6:51
Čas čítania 0:47

V amazonskej rieke zahynulo za týždeň vyše sto delfínov. Teplota vody tam atakuje štyridsiatky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Brazílsky inštitút pre udržateľný rozvoj uviedol, že nezvyčajne vysoký úhyn delfínov zapríčinili historické suchá a rekordne vysoké teploty vody.

V rieke Tefé v štáte Amazonas na severozápade Brazílie našli za posledný týždeň vyše sto mŕtvych delfínov. Dôvodom sú podľa tamojšieho inštitútu pre udržateľný rozvoj historické suchá a rekordne vysoké teploty vody, píše CNN.

Inštitút uviedol, že taký vysoký počet úmrtí je nezvyčajný, a naznačil, že príčinou môžu byť rekordne vysoké teploty v jazerách, ktoré miestami dosahovali až 39 stupňov Celzia.

Najdlhšia rieka sveta Amazonka, do ktorej Tefé priteká, sa momentálne nachádza v období sucha a rekordne vysoké teploty sužujú aj riečnu faunu.

Výskumníci a aktivisti sa snažia zachrániť preživšie delfíny tým, že ich prenášajú z lagún a rybníkov na predmestiach do hlavného toku rieky, kde je voda chladnejšia. Nejde však o jednoduchú operáciu, keďže vodné toky rieky sú veľmi odľahlé. Pred prenosom je tiež nutné overiť, či sa vo vodných tokoch nenachádzajú toxíny alebo vírusy.

Úrady v najbližších týždňoch očakávajú ešte výraznejšie suchá, ktoré by mohli viesť k ďalším úhynom delfínov.

Domov
Zdieľať
Diskusia