Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Ema Stanovská
15. októbra 2023, 17:21
Čas čítania 0:49

Židovské domy a podniky v Nemecku niekto označuje Dávidovými hviezdami. Tento symbol používali nacisti za čias Hitlera

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Berlíne sa na niektorých domoch Židov objavila kresba Dávidovej hviezdy. Toto označenie sa používalo na identifikáciu Židov v nacistickom Nemecku.

Na domoch a budovách patriacich Židom sa v poslednom čase začali objavovať Dávidove hviezdy. Prvé sa objavili v Berlíne vo štvrtok a ďalšie v piatok, keď boli propalestínske demonštrácie zvolané palestínskym hnutím Hamas. Informuje o tom denník Times of Israel.

Ľudia so židovskými koreňmi dostali strach. „Hneď ako som ju uvidela, zavolala som policajtov. Tí mi však povedali, že na to nemajú kapacity a vraj to mám nahlásiť online. Odporučili mi hviezdu odstrániť, aby nevyvolala ďalšie reakcie. Dnes nepôjdem do synagógy a nebudem na ulici rozprávať po hebrejsky,“ citovala reportérka nemeckého denníka Bild Antonia Yaminová ženu, ktorá na svojom príbytku našla hviezdu.

Dávidova hviezda pripomína obdobie nacistického Nemecka, v ktorom nacisti používali toto označenie na identifikáciu domov alebo podnikov, ktoré vlastnili Židia, ako aj samotných Židov. Podľa vyhlásenia izraelského veľvyslanectva v Nemecku na platforme X vyvoláva „tie najhoršie spomienky“.

Nemecké bezpečnostné zložky prípad vyšetrujú ako politicky motivovaný čin. Posilnili aj policajné hliadky v oblastiach, kde žijú Židia.

Domov
Zdieľať
Diskusia