Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. novembra 2023 o 11:08
Čas čítania 1:36

Takto má vyzerať dohoda medzi Izraelom a Hamasom. Boje chcú pozastaviť, no bez splnenia prísnych podmienok to nepôjde

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Črtá sa potenciálna dohoda medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom, ktorú sprostredkovávajú Katar a Egypt.

Potenciálna dohoda medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom, ktorú sprostredkovávajú Katar a Egypt, okrem iného zahŕňa prepustenie 50 rukojemníkov zajatých radikálmi po útoku na Izrael, ako aj dočasné prímerie v Pásme Gazy. Pre tlačovú agentúru DPA to vo štvrtok potvrdil zdroj oboznámený s rokovaniami.

Pauza v bojoch či viac humanitárnej pomoci

Podľa citovaného zdroja by dohoda viedla k troj- až päťdňovej prestávke v bojoch v palestínskej enkláve, kde Izrael podniká intenzívne letecké i pozemné útoky s cieľom zlikvidovať Hamas. Izrael by výmenou za 50 rukojemníkov prepustil 75 palestínskych žien a detí, ktoré sú zadržiavané v izraelských väzniciach, potvrdili egyptské bezpečnostné zdroje.

Dohoda zároveň predpokladá zvýšenie humanitárnej pomoci pre Palestínčanov. Podľa zdroja by cez hraničný priechod Rafah do Pásma Gazy denne prúdilo až 200 kamiónov s pomocou, ako aj cisterny s palivom, pre ktorého nedostatok prestali fungovať zdravotnícke zariadenia i telekomunikačné služby.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Hnutie Hamas podľa zdroja s týmito bodmi dohody v zásade súhlasilo. Rokovania o možnej dohode pokračujú už niekoľko týždňov. Na strane Izraela sa na nich zúčastňuje aj jeho najväčší spojenec – Spojené štáty.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ešte v nedeľu naznačil, že „by mohlo dôjsť“ k dohode s Hamasom o prepustení rukojemníkov. Dohoda by však podľa neho bola jedine výsledkom vojenského nátlaku. Netanjahu vtedy povedal, že Izrael nemá informácie ani o tom, kde sa nachádzajú unesení rukojemníci.

Výzvy na prímerie v Pásme Gazy sa však ukázali ako veľmi kontroverzné. Apely zo strany európskych lídrov Izrael opakovane odmietol s odôvodnením, že dlhšie pauzy by poskytli Hamasu príležitosť na preskupenie a prípravu na ďalšie útoky.

Zničené budovy po izraelskom leteckom útoku v pásme Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 16. novembra 2023.
Zničené budovy po izraelskom leteckom útoku v pásme Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 16. novembra 2023. Zdroj: TASR/AP

Armáda vo štvrtok oznámila, že prevzala kontrolu nad prevádzkou prístavu v Gaze v severnej časti pobrežnej enklávy. Počas pozemnej operácie zároveň zabila desať militantov Hamasu a zničila desať tunelových šácht a ďalšiu infraštruktúru. Útoky odôvodnila tým, že Hamas využíval túto oblasť na výcvik a podnikanie teroristických útokov proti Izraelu.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Podľa OSN bol v meste Dajr Balah zničený aj posledný mlyn na múku, ktorý zostal na území Pásma Gazy. „Jeho zničenie znamená, že v dohľadnej budúcnosti nebude v Gaze dostupná múka z miestnej produkcie,“ uviedol Úrad OSN pre pomoc palestínskym utečencom.

Podľa izraelských úradov 7. októbra zabili militanti z Hamasu pri útoku na Izrael 1200 ľudí, väčšinou civilistov. Hamas navyše zajal približne 240 osôb. Izraelská armáda na masaker Hamasu reagovala bombardovaním Pásma Gazy a spustením pozemnej operácie s cieľom zničiť toto militantné hnutie. Palestínske úrady riadené Hamasom hlásili, že pri odvetných izraelských úderoch dosiaľ zahynulo viac ako 11 500 ľudí, väčšinou civilistov.

Domov
Zdieľať
Diskusia