Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
7. januára 2024, 15:41
Čas čítania 1:38

Toto si myslia Slováci o svojich zárobkoch v novom roku. Prieskum ukázal, ako chcú svoje peniaze investovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Keďže väčšina ľudí očakáva vyššie výdavky, chceli by aj viac zarábať, no o zvýšenie platu sa chystá požiadať len 27 percent Slovákov.

Minulý rok spojený s vysokou mierou inflácie sa premietol aj do očakávaní a plánov Slovákov v oblasti financií v roku 2024. Ľudia skôr počítajú s vyššími výdavkami ako príjmami, čo sa premieta aj do ich investičných zámerov. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý realizovala agentúra STEM/MARK pre spoločnosť Home Credit Slovakia.


„Spolu až dve tretiny Slovákov očakávajú v tomto roku vyššie výdavky svojich domácností, z toho 29 percent výrazne vyššie ako v roku 2023. Nekorešponduje to však s ich predpokladanými príjmami, keďže tie sa až v takej miere podľa vyjadrení ľudí zvyšovať nebudú,“ priblížil analytik trhu spoločnosti Jaroslav Ondrušek.

Čo si myslia Slováci o svojich financiách? 

Len 10 percent opýtaných totiž počíta s výrazne vyššími príjmami a ďalších 30 percent s trochu vyššími ako vlani. Najviac respondentov (49 percent) si myslí, že ich príjmy sa nezmenia. Desatina dokonca počíta s ich poklesom.


V začínajúcom sa roku 56 percent Slovákov podľa prieskumu neplánuje žiadnu väčšiu investíciu. Tí, ktorí sa predsa len chystajú viac investovať, chcú dať vyššie sumy do vybavenia domácností (18 %) a rekonštrukcie domu či bytu (17 %). Jeden z desiatich má v pláne kúpu auta a šesť percent kúpu nejakej nehnuteľnosti.


Keďže väčšina ľudí očakáva vyššie výdavky, chceli by aj viac zarábať. O zvýšenie platu sa však chystá požiadať len 27 percent Slovákov. Ďalších 13 percent počíta s automatickým navýšením mzdy. Prieskum tiež zisťoval, o koľko by si želali navýšiť plat, aby im to pokrylo vyššie výdavky v tomto roku. Šestnástim percentám respondentov by stačilo navýšenie o 6 až 10 percent. Štvrtina by potrebovala zvýšenie platu o 11 až 20 percent. Päť percent by si predstavovalo nárast mzdy o viac ako polovicu.

Odporúčania odborníka 

Ľudia by sa mali snažiť udržať si predpokladané mesačné príjmy a výdavky minimálne v rovnováhe, odporučil v tejto súvislosti ombudsman klientov Home Credit Miroslav Zborovský. Nezriedka totiž dokážu prekvapiť neočakávané výdavky.


„Preto je dobré si z každej výplaty odkladať vopred stanovenú sumu, napríklad päť percent, do fondu na horšie časy. Keď sa vám potom pokazí chladnička či práčka a budete akútne potrebovať novú, siahnete po odložených peniazoch a uhradíte z nich prinajmenšom časť z jej nadobúdacej ceny,“ priblížil.


Ľudia, ktorí s peniazmi už teraz nevychádzajú a myslia si, že si nič odkladať nemôžu, by mali skúsiť znovu prejsť detailne všetky položky, za ktoré míňajú peniaze. „Vždy sa dá nájsť ešte nejaká rezerva, kde sa dá niečo ušetriť. Pri nákupoch starostlivo zvažujte, či daný tovar naozaj potrebujete a či jeho kúpou neohrozíte splnenie svojich finančných cieľov,“ doplnil Zborovský.

Ilustračné foto: Čo si Slováci myslia o svojich financiách na rok 2024?
Ilustračné foto: Čo si Slováci myslia o svojich financiách na rok 2024? Zdroj: TASR/Miroslav Košírer, Pixabay/stevepb
Domov
Zdieľať
Diskusia