Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
29. januára 2024, 21:57
Čas čítania 0:46

Maďarsko podporuje suverenitu Ukrajiny, uviedol minister Szijjártó. V Užhorode sa stretol so šéfom ukrajinskej diplomacie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa stretol v pondelok so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom.

Maďarsko podporuje suverenitu Ukrajiny, vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v pondelok v Užhorode po schôdzke so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom, podľa ktorého neexistuje otázka, ktorú by Kyjev a Budapešť nedokázali v rámci dvojstranného dialógu vyriešiť. 


Server podotkol, že Szijjártó s Kulebom rokoval vlani v decembri v Bruseli, terajšie stretnutie však bolo ich prvou dvojstrannou oficiálnou schôdzkou od vypuknutia vojny na Ukrajine.


Kuleba ocenil, že rozhovor charakterizovala otvorenosť, konštruktívnosť a čestnosť. Politik poďakoval Maďarsku za humanitárnu pomoc Ukrajine. Hlavnou témou schôdzky bola podľa jeho slov euroatlantická integrácia Ukrajiny. „Vychádzame z predpokladu, že členstvo Ukrajiny v Európskej únii by najlepšie vyhovovalo záujmom Maďarska,“ dodal Kuleba.

Práva pre maďarskú menšinu

Szijjártó zopakoval postoj maďarskej strany, ktorá požaduje návrat práv maďarskej menšiny žijúcej v Zakarpatskej oblasti k stavu pred rokom 2015. Kuleba reagoval, že je potrebné objasniť detaily, o ktorých budú strany diskutovať v rámci bilaterálneho dialógu, a problém bude definitívne vyriešený.


Na schôdzke v Užhorode bol prítomný aj šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. „Máme záujem na stretnutí maďarského premiéra s ukrajinským prezidentom. Dnes sme k tomu urobili veľmi silný krok,“ povedal Jermak v súvislosti s pripravovanou schôdzkou Viktora Orbána s Volodymyrom Zelenským.

Péter Szijjártó.
Péter Szijjártó. Zdroj: Flickr/EU2017EE Estonian Presidency
Domov
Zdieľať
Diskusia