Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
31. januára 2024, 9:05
Čas čítania 0:43

Po 87 rokoch spravili výskumníci zásadný posun vo vyriešení záhady strateného lietadla legendárnej americkej letkyne

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Legendárna pilotka Amelia Earhartová letela okolo celého sveta, keď záhadne zmizla.

Tím prieskumníkov Deep Sea Vision informoval o náleze na dne oceánu, ktorý pripomína model lietadla Lockheed L-10 Electra. Ide o známy stroj, ktorý používala priekopníčka ženského lietania Amelia Earhartová počas cesty okolo sveta v roku 1937, upozorňuje portál wsj.com
 
Pred takmer 90 rokmi zmizla pilotka Earhartová spolu s lietadlom počas veľkého letu okolo sveta. Počas nasledujúcich desaťročí vznikali rôzne konšpiračné teórie vysvetľujúce okolnosti jej zmiznutia. Teraz však prieskumníci narazili v 4 900-metrovej hĺbke oceánu obrys, ktorý pripomína stroj, na ktorom Earhartová lietala. 
 
Stroj sa nachádza 150 kilometrov od Howlandovho ostrova, kde mala Earhartová spolu so svojím navigátorom plánované medzipristátie na doplnenie paliva. Ešte nie je potvrdené, či ide naozaj o lietadlo legendárnej letkyne. Na absolútne potvrdenie je nutné fyzicky obzrieť stroj. Doteraz stálo spoločnosť pátranie po lietadle vyše 10 miliónov eur. 

Domov
Zdieľať
Diskusia