Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. februára 2024, 17:30
Čas čítania 0:48

Európska únia prinúti banky zaviesť obľúbenú službu. Prijať ju budú musieť všetci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Europarlament schválil peňažné prevody v eurách do desiatich sekúnd.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) prijali v stredu nové pravidlá na zabezpečenie okamžitého transferu prevedených finančných prostriedkov na bankové účty retailových zákazníkov a podnikov v celej EÚ.

Cieľom nového nariadenia, za ktoré zahlasovalo 599 poslancov, sedem bolo proti a 35 sa zdržalo, je zabezpečiť, aby retailoví klienti a podniky, najmä malé a stredné podniky, nemuseli čakať na svoje peniaze a aby sa zvýšila bezpečnosť prevodov.

Banky a iní poskytovatelia platobných služieb budú musieť zabezpečiť, aby boli úhrady dostupné a okamžite spracované. Okamžitý prevod sa má vykonať bez ohľadu na deň alebo hodinu a peniaze musia prísť na účet príjemcu do desiatich sekúnd. Platiteľ by mal byť do desiatich sekúnd informovaný aj o tom, či prevedené finančné prostriedky boli alebo neboli sprístupnené príjemcovi.

Pravidlá budú musieť uplatňovať aj štáty s inou menou

Pravidlá budú musieť uplatňovať po dlhšom prechodnom období aj členské štáty, ktorých menou nie je euro, ak ich účty ponúkajú pravidelné transakcie v eurách. V prípade takýchto účtov mimo pracovných hodín bude existovať osobitná výnimka z uskutočnenia platby do desiatich sekúnd vzhľadom na možné obavy týkajúce sa prístupu k hotovosti v eurách.

Nové pravidlá nadobudnú účinnosť 20 dní po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty budú mať na uplatnenie nariadenia 12 mesiacov.

banka, kreditní karta, platba online
Zdroj: ijeab/freepik/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia