Dôvodom zdraženia je nepriaznivé počasie.
Cena kakaa, ktoré je jednou z hlavných zložiek obľúbenej čokolády, vzrástla o viac ako tretinu. Zaznamenala tak najväčší mesačný skok za posledných 22 rokov. Vzostup cien spôsobil nepriaznivý vývoj v západnej Afrike, kde silné dažde poškodili tamojšiu úrodu. Tento región pritom predstavuje asi 75 % celosvetovej produkcie. V stredu o tom informoval komoditný analytik Saxo Bank Ole Hansen.
„Silné dažde na začiatku sezóny poškodili úrodu. V dôsledku toho sa začali šíriť choroby ešte skôr, ako starnúce stromy museli zabojovať s teplom a so suchom. Všetky tieto zmeny prispeli k zníženiu produkcie. Keďže drobní farmári mali veľmi nízke príjmy, budú aj naďalej bojovať s tým, aby si mohli dovoliť potrebné, ale drahé pesticídy a hnojivá na boj proti chorobám a zároveň zachovať produkciu zo starnúcich stromov,“ vysvetlil analytik.
Ako uviedol analytik, dovoz kakaa od pestovateľov do prístavov na Pobreží Slonoviny je v súčasnosti približne o tretinu nižší, ako bol v minulom roku. S očakávaním slabšej úrody aj v polovici sezóny sa zvyšujú obavy o dostupnosť kakaa, ktoré je potrebné na splnenie už dohodnutých predajov.
„To by mohlo spôsobiť, že niektorí z hlavných producentov čokolády budú nútení vstúpiť na trh termínovaných obchodov, aby si zabezpečili dodávky, a neúmyselne sa tak zmenia na kupujúcich futures namiesto bežnej zaisťovacej činnosti,“ dodal Hansen.