Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
6. marca 2024, 14:51
Čas čítania 0:49

Obľúbená potravina Slovákov extrémne zdražela. Jej cena zaznamenala rekordný skok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dôvodom zdraženia je nepriaznivé počasie.

Cena kakaa, ktoré je jednou z hlavných zložiek obľúbenej čokolády, vzrástla o viac ako tretinu. Zaznamenala tak najväčší mesačný skok za posledných 22 rokov. Vzostup cien spôsobil nepriaznivý vývoj v západnej Afrike, kde silné dažde poškodili tamojšiu úrodu. Tento región pritom predstavuje asi 75 % celosvetovej produkcie. V stredu o tom informoval komoditný analytik Saxo Bank Ole Hansen.

„Silné dažde na začiatku sezóny poškodili úrodu. V dôsledku toho sa začali šíriť choroby ešte skôr, ako starnúce stromy museli zabojovať s teplom a so suchom. Všetky tieto zmeny prispeli k zníženiu produkcie. Keďže drobní farmári mali veľmi nízke príjmy, budú aj naďalej bojovať s tým, aby si mohli dovoliť potrebné, ale drahé pesticídy a hnojivá na boj proti chorobám a zároveň zachovať produkciu zo starnúcich stromov,“ vysvetlil analytik.

Ako uviedol analytik, dovoz kakaa od pestovateľov do prístavov na Pobreží Slonoviny je v súčasnosti približne o tretinu nižší, ako bol v minulom roku. S očakávaním slabšej úrody aj v polovici sezóny sa zvyšujú obavy o dostupnosť kakaa, ktoré je potrebné na splnenie už dohodnutých predajov.

25. apríla 2024, 13:30 Čas čítania 2:20 Toto sú zdravé a chutné potraviny, ktoré ti dodajú energiu Toto sú zdravé a chutné potraviny, ktoré ti dodajú energiu

„To by mohlo spôsobiť, že niektorí z hlavných producentov čokolády budú nútení vstúpiť na trh termínovaných obchodov, aby si zabezpečili dodávky, a neúmyselne sa tak zmenia na kupujúcich futures namiesto bežnej zaisťovacej činnosti,“ dodal Hansen.

supermarket, potraviny
Zdroj: Unsplash/Hobi industri
Domov
Zdieľať
Diskusia