Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová TASR
24. júna 2024 o 7:20
Čas čítania 1:11

Rusko môže skrátiť lehotu na rozhodnutie o použití jadrových zbraní. Moskva si dala jedinú podmienku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Rusko môže zvažovať skrátenie lehoty na rozhodnutie o použití jadrových zbraní.

  • Predseda obranného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov uviedol, že Rusko by mohlo skrátiť lehotu na rozhodovanie o použití jadrových zbraní, pokiaľ by Moskva usúdila, že sa hrozba pre krajinu stupňuje.
  • Kartapolov zároveň dodal, že je momentálne ešte skoro hovoriť o konkrétnych zmenách.
  • Súhrn pravidiel z roku 2020 stanovuje, že prezident môže zvážiť využitie jadrových zbraní ako odpoveď na jadrový útok, využitie iných zbraní hromadného ničenia či konvenčných zbraní voči Rusku, pokiaľ je ohrozená samotná existencia štátu.

Prečo je to dôležité: Možnosť skrátenia lehoty na rozhodovanie o použití jadrových zbraní Ruskom výrazne zvyšuje globálnu bezpečnostnú hrozbu a eskaluje napätie medzi Ruskom a Západom. Zmeny v jadrovej doktríne by mohli ovplyvniť medzinárodnú stabilitu a bezpečnosť v Európe.

Citát:„Pokiaľ uvidíme, že výzvy a hrozby narastajú, znamená to, že môžeme upraviť nejaké časti (v doktríne) týkajúce sa načasovania využitia jadrových zbraní,“ uviedol Kartapolov.

Širší kontext: Vojna na Ukrajine vyvolala najväčší spor medzi Ruskom a Západom od čias kubánskej krízy v roku 1962. Ruský prezident Vladimir Putin už aj minulý mesiac vyhlásil, že krajina by mohla zmeniť oficiálnu jadrovú doktrínu, ktorá stanovuje podmienky využitia týchto zbraní. 

 
Putin v júni zároveň uviedol, že Rusko nemá potrebu použiť jadrové zbrane, aby si zabezpečilo víťazstvo na Ukrajine. Ide doposiaľ o najsilnejší signál Kremľa, že konflikt neprerastie do jadrovej vojny, aj keď zmeny jadrovej doktríny nevylučuje. Minulý týždeň dokonca uviedol, že zmena môže byť potrebná, keďže protivníci Ruska vyvíjajú taktické nukleárne zbrane.


Rusko a Spojené štáty sú najväčšími jadrovými mocnosťami, ktoré vlastnia takmer 90 percent všetkých jadrových zbraní sveta, uvádza Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI). Ústav zároveň dodal, že v januári bolo celosvetovo na skladoch pripravených na možné použitie 9 585 jadrových hlavíc z odhadovaného celkového počtu 12 121.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články:

21. júna 2024 o 7:56 Čas čítania 0:59 Blaha aj Uhrík sa zúčastnili na stretnutí, kde kritizovali Západ. Organizovala ho vraj krycia operácia bývalých ruských agentov Blaha aj Uhrík sa zúčastnili na stretnutí, kde kritizovali Západ. Organizovala ho vraj krycia operácia bývalých ruských agentov
20. júna 2024 o 20:12 Čas čítania 0:43 Putin rozmýšľa, že pozmení dôvody na použitie jadrových zbraní. Uvažuje o ďalšej možnosti, pri ktorej by ich mohol odpáliť Putin rozmýšľa, že pozmení dôvody na použitie jadrových zbraní. Uvažuje o ďalšej možnosti, pri ktorej by ich mohol odpáliť
20. júna 2024 o 8:20 Čas čítania 0:41 Putin a Kim Čong-un uzavreli dôležitú dohodu. V prípade útoku si vojensky pomôžu Putin a Kim Čong-un uzavreli dôležitú dohodu. V prípade útoku si vojensky pomôžu
Domov
Zdieľať
Diskusia