Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
TASR
20. júna 2024 o 20:12
Čas čítania 0:43

Putin rozmýšľa, že pozmení dôvody na použitie jadrových zbraní. Uvažuje o ďalšej možnosti, pri ktorej by ich mohol odpáliť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Putin zvažuje upraviť doktrínu, podľa ktorej by Rusko mohlo využiť svoj zbraňový arzenál.

  • Rusko uvažuje o možnom pozmenení svojej jadrovej doktríny, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok pri ukončení návštevy Vietnamu. 
  • Podľa súčasnej ruskej jadrovej doktríny môže Moskva použiť jadrové zbrane pri dvoch situáciách – v prípade jadrového útoku na Rusko alebo v prípade útoku na Rusko konvenčnými zbraňami, ktorý by ohrozoval samotnú existenciu krajiny.

Prečo je to dôležité: Vladimir Putin sa jadrovým konfliktom vyhráža už niekoľko mesiacov. Rusko pritom vlastní tisícky jadrových zbraní.

Citát: „Táto doktrína je živý nástroj a my pozorne sledujeme, čo sa vo svete okolo nás deje, a nevylučujeme nejaké zmeny tejto doktríny. To sa týka aj testovania jadrových zbraní,“ povedal Putin.

Širší kontext: Ruský prezident hovoril o možných zmenách v ruskej jadrovej doktríne aj pred dvoma týždňami. Putin od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu viackrát pohrozil, že Moskva by v prípade mimoriadnych okolností mohla použiť jadrové zbrane na svoju obranu.

Rusko obviňuje západné krajiny, že tlačia svet do jadrovej konfrontácie tým, že poskytujú Ukrajine zbrane v hodnote miliárd dolárov, z ktorých niektoré sa používajú pri útokoch na ruskom území.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

20. júna 2024 o 18:40 Čas čítania 1:04 VIDEO: Putin daroval Kim Čong-unovi luxusnú limuzínu. Vybrali sa v nej na spoločnú jazdu VIDEO: Putin daroval Kim Čong-unovi luxusnú limuzínu. Vybrali sa v nej na spoločnú jazdu
20. júna 2024 o 8:20 Čas čítania 0:41 Putin a Kim Čong-un uzavreli dôležitú dohodu. V prípade útoku si vojensky pomôžu Putin a Kim Čong-un uzavreli dôležitú dohodu. V prípade útoku si vojensky pomôžu
19. júna 2024 o 15:20 Čas čítania 0:35 Putina sprevádzajú stíhačky aj vo vlastnej krajine. Ruský nezávislý portál píše, že prezident sa bojí Putina sprevádzajú stíhačky aj vo vlastnej krajine. Ruský nezávislý portál píše, že prezident sa bojí
Domov
Zdieľať
Diskusia