Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
20. júna 2024 o 8:20
Čas čítania 0:41

Putin a Kim Čong-un uzavreli dôležitú dohodu. V prípade útoku si vojensky pomôžu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Rusko a KĽDR si v prípade útoku na jednu z krajín poskytnú vojenskú pomoc.

  • Severná Kórea a Rusko sa dohodli na poskytnutí bezodkladnej vojenskej pomoci v prípade, ak bude druhá strana vystavená ozbrojenej agresii.
  • Dohodu o komplexnom strategickom partnerstve dosiahli v stredu v Pchjongjangu vodca KĽDR Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
  • Obe krajiny sa zároveň zaviazali nepodpísať žiadnu zmluvu s treťou krajinou, ktorá by porušovala záujmy druhej krajiny. Taktiež nedovolia, aby ich územia využívala akákoľvek krajina na poškodenie bezpečnosti a suverenity druhej krajiny.

Prečo je to dôležité: Dohoda by mohla predstavovať najsilnejšie spojenie medzi Moskvou a Pchjongjangom od konca studenej vojny. Rastúca spolupráca medzi Moskvou a Pchjongjangom spôsobuje znepokojenie v Južnej Kórei, v radoch západných krajín i na Ukrajine.

Širší kontext: Dohoda zahŕňa aj spoluprácu v oblasti jadrovej energie, výskumu vesmíru či energetickej bezpečnosti. Severokórejský líder dodal, že táto zmluva plne prispieva k udržiavaniu mieru a stability v regióne.

USA a ich spojenci tvrdia, že Severná Kórea poskytuje Rusku strelivo a rakety, ktoré sú následne použité na Ukrajine. Kyjev hlásil, že na bojisku našiel úlomky severokórejskej munície.

Prečítaj si aj tieto články:

19. júna 2024 o 15:20 Čas čítania 0:35 Putina sprevádzajú stíhačky aj vo vlastnej krajine. Ruský nezávislý portál píše, že prezident sa bojí Putina sprevádzajú stíhačky aj vo vlastnej krajine. Ruský nezávislý portál píše, že prezident sa bojí
15. júna 2024 o 9:30 Čas čítania 3:32 Zhorená Putinova chata na Sibíri: v izolovanom komplexe je „mesto“ pod zemou. Putin tu na začiatku vojny ukryl celú rodinu Zhorená Putinova chata na Sibíri: v izolovanom komplexe je „mesto“ pod zemou. Putin tu na začiatku vojny ukryl celú rodinu
19. júna 2024 o 10:20 Čas čítania 0:41 Putin sa spojil s Kim Čong-unom. Severokórejský líder podporil inváziu na Ukrajine Putin sa spojil s Kim Čong-unom. Severokórejský líder podporil inváziu na Ukrajine
Domov
Zdieľať
Diskusia