Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
28. júla 2024 o 8:42
Čas čítania 0:46

Rezort školstva zavádza nové pravidlá v rámci školskej dochádzky. Bojuje tak proti zneužívaniu ospravedlneniek

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Škola môže vyžadovať lekárske potvrdenie aj na kratšie obdobia neprítomnosti žiaka vo výnimočných prípadoch.

  • Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR zhrnulo pravidlá ospravedlňovania neprítomnosti žiakov v škole z dôvodu ochorenia.
  • Pre základné a stredné školy nie je lekárske potvrdenie potrebné do piatich dní a pre materské školy do siedmich dní.
  • Pri dlhšej neprítomnosti alebo opakovanom ospravedlňovaní je potrebné potvrdenie od lekára. 

Prečo je to dôležité: Nové pravidlá ospravedlňovania neprítomnosti žiakov v škole majú zlepšiť dodržiavanie školskej dochádzky. Od septembra sa začína nový školský rok. Rodičia a žiaci budú fungovať podľa novozavedených pravidiel.


Citát:„Ak neprítomnosť z dôvodu ochorenia trvá maximálne päť (pre základné a stredné školy) alebo sedem (pre materské školy s povinným predprimárnym vzdelávaním) po sebe nasledujúcich vyučovacích dní, pri ospravedlňovaní nie je potrebné predkladať potvrdenie od lekára. Ak neprítomnosť prekročí tieto limity, vyžaduje sa potvrdenie od lekára,“ uviedol rezort.


Širší kontext: Vo výnimočných prípadoch môže škola vyžadovať lekárske potvrdenie aj na kratšie obdobia neprítomnosti, najmä ak ide o opakovanú neprítomnosť alebo ak sú dôvody na podozrenie z účelového ospravedlňovania.


Usmernenia boli prijaté s cieľom zjednotiť a sprehľadniť pravidlá pre všetky školy, čím sa podľa rezortu zabezpečí lepšie dodržiavanie povinnej školskej dochádzky a predprimárneho vzdelávania.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

19. júna 2024 o 9:47 Čas čítania 0:48 Testovanie PISA prinieslo negatívne výsledky. Slovensko je na rovnakej úrovni s Mexikom a Uruguajom Testovanie PISA prinieslo negatívne výsledky. Slovensko je na rovnakej úrovni s Mexikom a Uruguajom
12. júna 2024 o 12:55 Čas čítania 0:44 Rodičia by mohli ušetriť až stovky eur. Vláda plánuje zrušiť poplatky v materských školách, samosprávy rozhodnutie kritizujú Rodičia by mohli ušetriť až stovky eur. Vláda plánuje zrušiť poplatky v materských školách, samosprávy rozhodnutie kritizujú
4. júna 2024 o 10:39 Čas čítania 0:25 Minister školstva ohlásil veľkú zmenu. Plánuje spájať menšie školy Minister školstva ohlásil veľkú zmenu. Plánuje spájať menšie školy

 

Domov
Zdieľať
Diskusia