Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
19. júna 2024 o 9:47
Čas čítania 0:48

Testovanie PISA prinieslo negatívne výsledky. Slovensko je na rovnakej úrovni s Mexikom a Uruguajom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Tvorivé myslenie slovenských žiakov je pod priemerom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

  • Slovensko dosiahlo v oblasti tvorivého myslenia v štúdii PISA 2022 výkon na úrovni 29 bodov, pričom priemer krajín OECD bol 33 bodov. 
  • Podobný výkon ako Slovensko dosiahli žiaci zo Slovinska, z Mexika, zo Srbska, z Uruguaja a zo Spojených arabských emirátov. 
  • Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR tvrdí, že zlepšenie prinesú rozbehnuté vzdelávacie reformy. 

Prečo je to dôležité: Tvorivé myslenie je definované ako schopnosť produktívne sa zapájať do vytvárania, vyhodnocovania a vylepšovania nápadov. Nízky výkon slovenských študentov tak môže viesť k tomu, že v budúcnosti budú mať problém prísť s originálnymi a efektívnymi riešeniami, vytváraním nových poznatkov a pôsobivým prejavom predstavivosti. 

Citát: „Tieto výsledky nás utvrdzujú v tom, že rozbehnuté reformy sú naozaj dôležité a treba ich podporiť ďalšími opatreniami. Pomôcť môže práve kurikulárna reforma, ktorá otvára príležitosti pre školy učiť inovatívne a s ohľadom na potreby každého žiaka a žiačky,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Širší kontext: V školskom roku 2021/2022 sa na Slovensku realizoval ôsmy cyklus medzinárodnej štúdie PISA. Štandardnou súčasťou každého cyklu merania je matematická, čitateľská a prírodovedná gramotnosť.

V roku 2022 pribudla aj inovatívna oblasť tvorivé myslenie. Otestovali si ho 15-roční žiaci zo 64 krajín sveta vrátane Slovenska. Slovenských žiakov bolo približne 5 800 z 292 škôl.

Domov
Zdieľať
Diskusia