Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová TASR
17. augusta 2024 o 15:51
Čas čítania 0:57

PREHĽAD: Slovenské školstvo čakajú od roku 2025 obrovské zmeny. Nová reforma sa dotkne všetkých škôl aj škôlok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rezort školstva predkladá až 89 zmien.

  • Na jeseň chce ministerstvo školstva predložiť do parlamentu sériu legislatívnych zmien, ktoré budú reagovať na problémy aplikačnej praxe vzdelávania.
  • Súbor opatrení, ktoré ministerstvo v tejto súvislosti realizuje, prirovnal rezortný šéf Tomáš Drucker (Hlas-SD) k Nežnej revolúcii v školstve.
  • Cieľom podľa neho nie je robiť veľké zmeny v školstve len preto, aby ministerstvo mohlo prezentovať reformy. Rezort chce nadviazať na tie kroky predchodcov Druckera, ktoré sa v praxi osvedčili, a doplniť ich novými koncepčnými opatreniami.

Prečo je to dôležité: Reforma školstva môže mať veľký dopad na kvalitu vzdelávania. Kurikulárne zmeny a podpora nedostatkových odborov môžu výrazne prispieť k pripravenosti žiakov na dynamický pracovný trh. 

Citát: „Zmien, ktoré momentálne predkladáme, je okolo 89, aj preto sme tomu dali prívlastok Nežná revolúcia v školstve,“ poznamenal minister.

Širší kontext: Reforma napríklad obsahuje zmenu financovania materských škôl. Deti budú mať od septembra tohto roku právo na miesto v materskej škole od 4 rokov a od januára 2025 od 3 rokov. Drucker uviedol, že sa teraz stavajú nové škôlky za desiatky miliónov eur. 

10. septembra 2024 o 18:20 Čas čítania 2:34 Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective

Kurikulárna reforma sa nezameria len na obsah, ale aj na zručnosti a zlepšenie gramotnosti. Ďalšie opatrenia zahŕňajú vytvorenie škôl s rómskym vyučovacím jazykom a optimalizáciu siete stredných škôl, kde sa malé školy zlúčia do väčších celkov pre lepšiu spoluprácu so zamestnávateľmi.

Reforma tiež plánuje zavedenie matematiky ako povinnej súčasti maturít a podporu štúdia v nedostatkových odboroch formou štipendií, vrátane zlepšenia celoživotného vzdelávania.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

28. júla 2024 o 8:42 Čas čítania 0:46 Rezort školstva zavádza nové pravidlá v rámci školskej dochádzky. Bojuje tak proti zneužívaniu ospravedlneniek Rezort školstva zavádza nové pravidlá v rámci školskej dochádzky. Bojuje tak proti zneužívaniu ospravedlneniek
19. júna 2024 o 9:47 Čas čítania 0:48 Testovanie PISA prinieslo negatívne výsledky. Slovensko je na rovnakej úrovni s Mexikom a Uruguajom Testovanie PISA prinieslo negatívne výsledky. Slovensko je na rovnakej úrovni s Mexikom a Uruguajom
12. júna 2024 o 12:55 Čas čítania 0:44 Rodičia by mohli ušetriť až stovky eur. Vláda plánuje zrušiť poplatky v materských školách, samosprávy rozhodnutie kritizujú Rodičia by mohli ušetriť až stovky eur. Vláda plánuje zrušiť poplatky v materských školách, samosprávy rozhodnutie kritizujú
Domov
Zdieľať
Diskusia