Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
redakcia
dnes 8. októbra 2024 o 16:00
Čas čítania 5:38

Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Náboženské hnutie AllatRa, s črtami sekty a proputinovskou rétorikou, systematicky šíri dezinformácie a pseudovedecké tvrdenia o zmene klímy prostredníctvom projektu Tvorivá spoločnosť.

Autorom článku je Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Refresher ho publikuje v rámci spolupráce a so súhlasom.

Ministerstvo vnútra upozornilo, že postoje hnutia môžu podkopávať demokratické hodnoty a polarizovať spoločnosť. Investigatívne centrum Jána Kuciaka v rámci projektu Firehose of Falsehood identifikovalo viaceré slovenské firmy, ktoré hnutie podporujú.

Breznianska tanečná škola Tančekovo mala nedávno deň otvorených dverí. Pred budovou, neďaleko rieky Hron, vítali návštevníkov členky súboru, pravdepodobne žiačky základnej školy, ktoré rozdávali deťom balóny.

Vo vstupnej hale školy bol ešte jeden balón – modrý. Bolo na ňom vidieť logo - osmička v trojuholníku umiestnená v kruhu a pod ním nápis Tvorivá spoločnosť. V poličke neďaleko sme našli aj vizitky s rovnakým nápisom a odkazom na webovú stránku.

Ministerstvo vnútra na facebookovej stránke Hoaxy a podvody vlani na toto logo upozornilo a občanom odporučilo vyhýbať sa mu. Tvorivú spoločnosť označilo rezort za hybridnú hrozbu, ktorá vykazuje známky sekty.

8. októbra 2024 o 15:00 Čas čítania 4:41 Id**t, haj**l či diablov syn. Vulgarizmy či facky padali v slovenskom parlamente už pred rokmi. Toto sú najbizarnejšie momenty Id**t, haj**l či diablov syn. Vulgarizmy či facky padali v slovenskom parlamente už pred rokmi. Toto sú najbizarnejšie momenty

Za Centrum boja proti hybridným hrozbám uvádzame, že vždy existuje riziko pre slovenskú spoločnosť pri organizáciách, ktorých aktivity sprevádza používanie manipulatívnych techník, šírenie konšpiračných teórií, dezinformácií. Všetky tieto nástroje môžu podkopávať demokratické hodnoty a polarizovať spoločnosť,” povedal hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann. Podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby pôsobí Tvorivá spoločnosť v prospech ruských špeciálnych služieb.


Program otvoreného dňa tanečnej školy otvorila jej vedúca Lenka Špiriaková, členka hnutia Tvorivá spoločnosť. Po krátkom prejave prišlo prvé z troch predstavení, ktoré si žiačky Tančekova pripravili.

Upozornenie ministerstva vnútra a logá v tanečnej škole.
Upozornenie ministerstva vnútra a logá v tanečnej škole. Zdroj: ICJK

„Svet, kde hladu a vojny niet. Svet, ktorý nepozná smäd. Svet, kde každý kráča v ňom vpred. Svet, kde nik sa neobzerá späť," znela z reproduktorov pieseň, na ktorú tancovali. Jej slová odrážajú naratívy hnutia Tvorivá spoločnosť. Na YouTube sme pieseň našli pod názvom Pesnička - Svet, pričom v pravom hornom rohu videoklipu sa opäť objavilo logo hnutia. Video zverejnil účet s názvom Tvořiváci.

Je tak zrejmé, že myšlienky organizácie, na ktorú upozornilo ministerstvo vnútra, sa dostali aj k deťom. Šéfku Tančekova Lenku Špiriakovú sme kontaktovali telefonicky aj emailom. Odpovede sme nedostali.

Vedenie AllatRa, materskej organizácie Tvorivej spoločnosti, tvrdí, že ide o „členské združenie, ktoré sa zaoberá geofyzikálnou analýzou vplyvu klimatických zmien na Zem“, ale v skutočnosti sa zaoberá aktívnou propagáciou a šírením klimatických dezinformácií v celosvetovom meradle. AllatRa vznikla pred desiatimi rokmi na Ukrajine a na jej čele stojí guru Igor Danilov, ktorý sa pred ukrajinskou spravodlivosťou vraj ukrýva na východnom Slovensku. Hnutie propaguje a predáva knihy, ktorých postava nápadne pripomína ruského prezidenta Vladimira Putina, čo potvrdila aj jedna z bývalých členiek. Paradoxne AllatRu zakázali v Rusku aj na Ukrajine a rovnaký osud postihol aj Tvorivú spoločnosť.

8. októbra 2024 o 9:00 Čas čítania 6:12 Komik Makovický: Vtip o atentáte na Fica by som zopakoval, dostal som zaň potlesk. Šutajovi Eštokovi budem skladať iba komplimenty Komik Makovický: Vtip o atentáte na Fica by som zopakoval, dostal som zaň potlesk. Šutajovi Eštokovi budem skladať iba komplimenty

Spoločnosť je najaktívnejšia na sociálnych sieťach, kde šíri myšlienky, ktoré sa podľa analýzy v rámci projektu Firehose of Falsehood dostali k miliónom ľudí. No pôsobí aj prostredníctvom menších lokálnych skupín. Etnologička Katarína Nádaská pre RTVS uviedla, že takéto skupiny sa koncentrujú v Bratislave, na Orave či v Brezne. ICJK sa podarilo identifikovať sedemnásť firiem, ktoré priamo podporujú myšlienky Tvorivej spoločnosti

Deň otvorených dverí v tanečnej škole, kde deti tancovali na jednu z piesní Tvorivej spoločnosti.
Deň otvorených dverí v tanečnej škole, kde deti tancovali na jednu z piesní Tvorivej spoločnosti. Zdroj: ICJK

Na otázku, či Tvorivú spoločnosť alebo Allatru môžeme označovať ako sektu či náboženské hnutie, nám Lucia Grešková z cirkevného odboru ministerstva kultúry povedala, že na Slovensku je Tvorivá spoločnosť predovšetkým občianske združenie. V stanovách združenia uvádzajú, že sa usilujú o vytvorenie spoločnosti, v ktorej má každý človek svoju hodnotu a kde je zabezpečená spravodlivosť, sloboda a bezpečnosť. 


Luigi Corvaglia, člen Európskej federácie výskumných a informačných centier o sektárstve (Fecris), si myslí, že hnutie má znaky kultu. Sú nimi existencia vodcu, používanie zakladajúcich textov, vytváranie špecifickej terminológie a eschatológia – teologická disciplína zaoberajúca sa smrťou, posmrtným životom a koncom sveta – zahŕňajúca apokalypsu so sopečnými výbuchmi a záhubou, v ktorej ľudstvo zachráni len svet zjednotený pod Tvorivou spoločnosťou. „Podľa môjho názoru je to konšpiračná teória spirituálnej povahy s obskúrnym pozadím, z ktorého sa zrodil kult,“ dodal Corvaglia pre našich kolegov zo slovinského portálu Oštro.

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

„Slovenská informačná služba neustále monitoruje a vyhodnocuje potenciálne bezpečnostné riziká ohrozujúce záujmy Slovenskej republiky, avšak z dôvodu existencie zákonnej prekážky sa nemôže vyjadrovať k tomu, či nejaká osoba alebo subjekt je alebo nie je objektom spravodajského záujmu,“ odpovedala na naše otázky o rizikách hnutia a postupe tajnej služby hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.

Tvorivá spoločnosť ani štatutárka AllatRa na Slovensku, Renáta Poláková, na naše otázky neodpovedali.

Mašinéria na výrobu dezinformácií

Korene hnutia AllatRa siahajú do roku 2011, keď na Ukrajine vznikla medzinárodná organizácia Lagoda a Halyna Alexandrivna Jabločkina založila vydavateľstvo AllatRa. Tieto dve organizácie následne v roku 2014 spoločne vytvorili medzinárodné verejné hnutie AllatRa. Na jeho čele stojí Igor Michailovič Danilov, vodca a „guru“. Hlavnou náplňou je propagácia knižnej série Anastasie Novykh, ktorá sľubovala čitateľom „jedinečné vedecké dôkazy o existencii duše“ a „exkluzívne informácie o sebapoznaní a tajomstvách skrytých pred spoločnosťou.“

Tvorivá spoločnosť, ako projekt hnutia, vznikla v roku 2019 na online konferencii AllatRa, no dnes tvrdí, že sa v roku 2021 osamostatnila. Podľa ich dokumentov je však vlajkovým projektom AllatRa a Tvorivú spoločnosť označujú za „global main project" - hlavný globálny projekt. V organizáciách pôsobia tí istí ľudia – príkladom je aj štatutárka AllatRa na Slovensku Renáta Poláková, ktorá propaguje na stránkach svojej firmy Tvorivú spoločnosť.

Partneri projektu Firehose of Falsehood nenašli žiadne dôkazy o tom, že autorka kníh Novykh skutočne existuje, pričom autorské práva na niekoľko z nich v skutočnosti vlastní Halyna Jabločkina, majiteľka vydavateľstva AllatRa. Docent Kyjevskej teologickej akadémie Konstantyn Moskalyuk v roku 2016 zverejnil výskumnú prácu, v ktorej tvrdí, že autorom alebo spoluautorom kníh Anastasie Novykh je v skutočnosti guru AllatRa Igor Danilov.

Ústredným dielom učenia AllatRa je kniha Križovatka. Jej hlavnou postavou je Nomo. Jeho dvaja bratia zomreli a následne Nomo získava verejný ohlas na Bergedorfskom fóre v Petrohrade, pričom v roku 2000 dosahuje vrchol svojej kariéry. Tieto udalosti sa pozoruhodne zhodujú so životným príbehom ruského prezidenta Vladimíra Putina.

„My sme vedeli, v rámci spoločenstva, že to je Putin,“priznala bývalá členka Allatry Eva Hronová v rozhovore pre RTVS.

Ukrajinská kontrarozviedka tvrdí, že AllatRa vytvorila sieť médií, online zdrojov, telegramových kanálov a TikTokových účtov. Zverejňuje cez ne propagandistické príspevky a videá, v ktorých šíril prokremeľskú propagandu prostredníctvom myšlienok Tvorivej spoločnosti. „Povedali nám, že by bolo dobré, aby sme si všetci vytvorili nejaké profily, obsadili všetky sociálne siete, vytvorili niekoľko profilov, aby to šírenie išlo rýchlejšie,“priblížila pre RTVS fungovanie bývalá členka Tvorivej spoločnosti Eva Hronová. Reportéri Startitup zase na jednom zo stretnutí zistili, že hnutie učilo dobrovoľníkov vytvárať deep fake videá.

Partneri projektu Firehose of Falsehoods identifikovali celkovo 275 účtov na TikToku v 41 krajinách, ktoré šíria obsah týkajúci sa Tvorivej spoločnosti. Tieto účty zverejnili viac ako 83-tisíc videí, ktoré mali takmer 2 miliardy videní. Kolegovia z Context.ro vyvinuli nástroj na báze umelej inteligencie, ktorý odhaľuje dezinformácie vo videách. Analyzovali viac než 21-tisíc videí a zistili, že takmer tretina obsahuje dezinformácie.

Viaceré organizácie na kontrolu faktov označili tvrdenia Tvorivej spoločnosti a jej dobrovoľníkov za nepravdivé. Napríklad tie, že klimatické zmeny sú spôsobené kozmickým vplyvom, ktorý sa vyskytuje každých 12 000 rokov, alebo že ľadovce sa topia kvôli horúcej magme z podmorských sopiek, alebo že Zem sa v najbližších 10-12 rokoch zmení na Mars. Vyvrátili aj dezinformáciu, že CO2 a ľudstvo nemajú žiadny vplyv na globálne otepľovanie aj že skutočnou príčinou klimatických zmien je kozmické žiarenie.

Na Slovensku má Tvorivá spoločnosť billboardové kampane, reklamy v prostriedkoch hromadnej dopravy, predáva vlastnú literatúru, reklamný tovar, ale prezentuje sa aj na rôznych podujatiach ako je napríklad bratislavská Bibliotéka.

Knihy Anastasie Novykh ponúkajú aj známe slovenské kníhkupectvá. „Do našej ponuky neustále pribúdajú tisíce titulov, takže aj napriek našej snahe nie je naša kontrola stopercentná,” povedal šéf marketingu Martinusu Juraj Šlesar. „Tituly spomínanej autorky som už posunul kolegom na posúdenie,” dodal s tým, že knihy s potenciálne kontroverzným obsahom sú pre Martinus neustále živá a otvorená téma. „Sme kníhkupectvo, tak predávame knihy,” odpovedala na naše otázky Viera Eliašová zo zákazníckej podpory ďalšieho významného hráča na trhu kníhkupectiev Panta Rhei.

Tvorivá spoločnosť na propagáciu svojich myšlienok využíva aj známe osobnosti. Podľa Denníka SME zverejnili na svojej konferencii v decembri 2021 video s bývalým štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia, Jurajom Smatanom. Získali ho však manipuláciou.

„Na jednom filmovom festivale za mnou prišli dve mladé ženy a chceli odo mňa vyjadrenie o globálnej environmentálnej kríze. Keďže som tú organizáciu nepoznal, bolo mi nepríjemné ich len tak odmietnuť,“povedal Smatana pre SME. Neskôr zistil, že jeho video bolo zostrihané tak, aby vyznelo, akoby slovenský štátny predstaviteľ podporoval myšlienky nadnárodnej organizácie.


V júni 2024 zverejnila Allatra na Facebooku fotografiu s pápežom a uviedli, že od neho dostali podporu, Vatikán na žiadosť o komentár neodpovedal.

Zverejnili tiež rozhovory s dezinformátorom Tiborom Rostasom, bývalým ministrom spravodlivosti Štefanom Harabinom, či pravicovým europoslancom Milanom Uhríkom.

Zakázali ich na Ukrajine aj v Rusku

Článok má pokračovanie, ktoré si môžeš prečítať na webe ICJK.
Domov
Zdieľať
Diskusia