Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
15. apríla 2023 o 13:31
Čas čítania 1:14

Namiesto 79 okresov iba 46. Rezort vnútra navrhuje zmenu hraníc okresov a krajov, týka sa zmena aj teba?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rezort vnútra prichádza s návrhom, ktorý by značne zredukoval počet krajov a okresov na Slovensku.

Ministerstvo vnútra už dva roky pracuje na zmene regionálnych hraníc na Slovensku. Čo však chýba, je politická vôľa, ktorá sa na takúto zmenu v súčasnosti v parlamente zrejme nenájde. Píše o tom portál Napunk Denníka N

Na Slovensku máme osem krajov a 79 okresov. Návrh ministerstva vnútra hovorí o redukcii oboch, pričom by mali vzniknúť nové subregióny.

Z ôsmich krajov by teda vznikol systém 4 + 1 a vyzeral by takto: Bratislavský kraj, Západoslovenský kraj s hlavným mestom Nitra, Severoslovenský kraj s hlavným mestom Žilina, Stredoslovenský kraj s hlavným mestom Banská Bystrica a Východoslovenský kraj s hlavným mestom Košice. 

Zredukoval by sa aj počet okresov, a to z čísla 79 na 46, pričom by vznikli megaokresy, ktoré by pohltili viacero okolitých. Patrili by sem okres Bratislava, Trnava a Košice. Bratislava by pohltila Senec, Malacky, Pezinok a časť Senice a Dunajskej Stredy, Trnava by pohltila Galantu, Šaľu a Hlohovec a ku Košiciam by sa pridal okres Košice okolie a časť okresu Trebišov.

Nové členenie krajov podľa MV SR.
Nové členenie krajov podľa MV SR. Zdroj: Napunk/Denník N

Okrem megaokresov by sa však spojili aj niektoré ďalšie, napríklad na juhu Slovenska by sa spojili Nové Zámky a Komárno. O status okresného mesta by prišli napríklad Zlaté Moravce, Kysucké Nové Mesto aj Bytča. Úplne by zanikol okres Sobrance či Nové Mesto nad Váhom.

9. októbra 2024 o 13:20 Čas čítania 6:27 Rusi a Bardejov: Hoaxer sa objíma s primátorom a rodina napojená na Putina tu má prechodný byt. Vyspovedali sme susedov Rusi a Bardejov: Hoaxer sa objíma s primátorom a rodina napojená na Putina tu má prechodný byt. Vyspovedali sme susedov

Najnižšou úrovňou by boli takzvané subregióny so spádovými obcami, v ktorých by sídlili obecné úrady. Tých by bolo podľa návrhu iba 188, pričom momentálne sa nachádzajú v každej obci na Slovensku a ich počet dosahuje takmer 3-tisíc. 

Nové členenie okresov podľa MV SR.
Nové členenie okresov podľa MV SR. Zdroj: Napunk/Denník N

„Faktom je, že k aktualizácii priestorových modelov bolo potrebné získať údaje zo Sčítania obyvateľov domov a bytov 2021 o dochádzke ľudí za službami, ich reálnom pobyte a ďalších väzbách, ktoré boli dostupné v polovici roka 2022,“ uviedol pre TVNOVINY.sk rezort.

Veľkým problémom pri zmenách má byť najmä politická situácia na Slovensku, keďže je vláda menšinová a parlament jej vyslovil nedôveru, v dôsledku čoho sa budú v septembri konať predčasné parlamentné voľby.

Domov
Zdieľať
Diskusia