Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
1. mája 2023 o 18:04
Čas čítania 0:32

Máš II. pilier? Od júla ťa čakajú veľké zmeny, ktoré môžu priniesť vyšší zisk

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Máš II. pilier? Od júla ťa čakajú veľké zmeny, ktoré môžu priniesť vyšší zisk
Zdroj: PxHere

Po tejto zmene budeš možno o niečo bohatší.

Sporitelia v 2. pilieri sa do konca mája môžu rozhodnúť, či prejdú na takzvanú predvolenú investičnú stratégiu (PIS), upozornili TV Noviny. Vďaka zmene stratégie sa úspory presunú do negarantovaných, ale o to výnosnejších indexových fondov.

Ak sporitelia nedajú do konca mesiaca vedieť svojim dôchodkovým správcovským spoločnostiam (DSS), že s predvolenou stratégiou nesúhlasia, ich našetrené peniaze poputujú od júla automaticky do indexových fondov.

Investičný odborník pre Markízu uviedol, že ľudia, ktorých zákon označuje ako pasívnych sporiteľov, by rozhodne mali prijať návrh na vstup do predvolenej investičnej stratégie. Podľa neho je vymyslená naozaj v prospech sporiteľov a má šancu priniesť im výrazne vyššie zisky, ako keď boli doteraz iba v garantovaných fondoch.

Podľa portálu sa peniaze všetkých sporiteľov do 50 rokov budú zhodnocovať iba v indexovom fonde, starším sa už kvôli bezpečnosti postupne začnú odkláňať čiastočne aj do garantovaných fondov.

Ilustračné fotografia.
Ilustračné fotografia. Zdroj: Unsplash/Roman Synkevych
Domov
Zdieľať
Diskusia