Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. mája 2023 o 21:20
Čas čítania 0:49

Tínedžerom zostanú oči pre plač. Prvá krajina sveta zakáže rekreačné vapovanie e-cigariet, už žiadne lákavé príchute a balenia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Mladí fajčiari e-cigariet majú trikrát vyššiu šancu, že začnú fajčiť skutočné cigarety.

Austrália sa stane prvou krajinou na svete, ktorá zakáže rekreačné vapovanie. Oznámil to minister zdravotníctva Mark Butler. Austrália neobmedzí dovoz e-cigariet určených pre lekárne. Zakáže však všetky jednorazové e-cigarety. Obmedzenia sa budú týkať aj dostupných obalov, príchutí a farieb, spresnil minister.


„Už žiadne žuvačkové príchute, žiadne ružové jednorožce ani e-cigarety v podobe zvýrazňovačov, aby si ich deti mohli schovať do peračníka. Namiesto toho budeme mať obyčajné obaly s obyčajnými príchuťami," dodal minister.


Podľa jeho slov sa vapovanie stalo „najväčšou legislatívnou medzerou v austrálskej histórii“, ktorá narúša vládnu stratégiu znižovania spotreby tabaku. 

Štátom a komunitám na celom svete sa e-cigarety núkali ako terapeutický produkt, ktorý pomáha dlhoročným fajčiarom prestať fajčiť. U mladých ľudí, ktorí vapujú, je trikrát vyššia pravdepodobnosť, že začnú fajčiť. Toto sa musí skončiť. Nebudeme sa prizerať, ako vapovanie vytvára ďalšiu generáciu závislých od nikotínu,“ povedal Butler.


Ministerstvo oznámilo aj súbor opatrení na podporu systému zdravotníctva vrátane nového národného programu skríningu rakoviny pľúc. V rámci boja proti fajčeniu plánuje Austrália počas nasledujúcich troch rokov zvyšovať daň z tabaku ročne o 5 %.

Domov
Zdieľať
Diskusia