Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. mája 2023 o 7:12
Čas čítania 1:13

Vyriešili najväčšiu záhadu obrazu Mona Lisa: Teraz môžeš navštíviť konkrétne miesto z pozadia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Starostka obce chce obnoviť ruinu mosta.

Taliansky historik umenia Silvano Vinceti tvrdí, že identifikoval krajinu z pozadia slávneho obrazu Mona Lisa od Leonarda da Vinci. Krajinu z legendárneho obrazu situoval do okolia mestečka Laterina v provincii Arezzo južne od Florencie v talianskom Toskánsku. Vinceti predpokladá, že ukončil dlhoročnú debatu kunsthistorikov.

Na tlačovej konferencii informoval, že k svoju záveru dospel na základe skúmania kamenného mosta, ktorý je na obraze vyobrazený za ľavým ramenom Mony Lisy. Na základe historických dokumentov a fotografií z dronu historik tvrdí, že ide o most Romito di Laterina, ktorý je dnes čiastočne zrútený. Zobrazený vodný tok kunsthistorici vo všeobecnosti považujú za rieku Arno s mnohými meandrami.

Vinceti odmieta, že na obraze Mona Lisa je most Buriano alebo most Bobbio severne od Janova. Poukazuje na to, že počet oblúkov znázornených na obraze, v tomto prípade štyri, zodpovedá počtu oblúkov, ktorými disponuje ním uvádzaný most. Takisto podotýka, že v čase, keď da Vinci maľoval Monu Lisu, žil vo Valdarne a po moste Romito di Laterina pravdepodobne často prechádzal.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

V obci Laterina, ktorá má niečo vyše 3 500 obyvateľov, tento záver historika vyvolal záujem a zvedavosť. Starostka obce Simona Neriová avizovala, že obec sa pokúsi zachrániť to, čo z mosta zostalo. Dodala, že si to bude vyžadovať finančné prostriedky.

Stále nevyriešenou záhadou Mony Lisy ostáva, koho da Vinci vlastne namaľoval. V komunite historikov umenia prevláda názor, že obraz známy aj ako La Gioconda je portrétom Lisy del Giocondo – manželky florentského obchodníka. Ďalšie teórie naznačujú, že renesančný maliar namaľoval inú ženu alebo dokonca muža. Pripúšťa sa aj možnosť, že nejde o zvečnenie reálne žijúceho človeka.

Domov
Zdieľať
Diskusia