Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Veronika Dlesková
10. mája 2023 o 20:43
Čas čítania 0:43

Si potomkom neandertálca? Vedci prezradili, podľa čoho sa to dá zistiť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Si potomkom neandertálca? Vedci prezradili, podľa čoho sa to dá zistiť
Zdroj: Flickr/dsdsdsdsdsds/na voľné použitie

Vedci skúmali viac než 6-tisíc dobrovoľníkov z Latinskej Ameriky. Prišli na to, že veľkosť nosa od koreňa k nosným dierkam môže u človeka určiť, či boli medzi jeho predkami aj neandertálci.

Tím vedcov prišiel na to, že ľudia, ktorí majú väčší nos, môžu mať medzi svojimi predkami neandertálcov. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnili v odbornom časopise Communications Biology. Na výskume sa zúčastnilo viac než 6-tisíc dobrovoľníkov pochádzajúcich prevažne z Brazílie, Čile, Kolumbie, Mexika a Peru. Zúčastnení majú zmiešaných európskych, indiánskych, juhoamerických a afrických predkov. Na webe Nature to uviedli autori štúdie.

„V posledných pätnástich rokoch, keď bol sekvenovaný neandertálsky genóm, sme sa dozvedeli, že naši priami predkovia sa pravdepodobne skrížili s neandertálcami a zanechali nám malé kúsky ich DNA,“ uviedol jeden z autorov štúdie Kaustubh Adhikari z University College London.

Tvar a veľkosť nosa závisia od podnebia, v ktorom žijeme

„Naše nosy nám pomáhajú regulovať teplotu a vlhkosť vzduchu, ktorý vdychujeme. Preto sú rôzne tvarované nosy vhodnejšie do určitých podnebných pásiem,“ uviedol jeden z autorov štúdie Qing Li z Fudanskej univerzity. „Je možné, že gén, ktorý sme zdedili od neandertálcov, ľuďom pomohol adaptovať sa na chladnejšie podnebie v dobe, keď naši predkovia začali opúšťať Afriku,“ dodal Li. 

Neandertálci vyhynuli asi pred 40 000 rokmi a sú tak jedným z najmladších druhov hominidov, ktorý vymrel. 

Domov
Zdieľať
Diskusia